Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor

05/07/2015

psyllium-husks s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

O psilijumu sam pisala i ranije, u različitim receptima, ali mi se čini da zaslužuje poseban tekst. Barem neću morati pojedinačno da odgovaram na pitanje “Šta je psilijum?”, već samo da ostavim link teksta ;).

U pitanju su biljna vlakna, poreklom iz Indije, koja su se nekada koristila kao lek protiv zatvora, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema. Danas se psilijum (bokvica ili trputac) koristi i za zatvor, ali i za peciva bez kvaca, posebno za ona koja se prave od orašastih plodova, jer testu daje rastresitost, odnosno pravi one rupice koje svi mi volimo u hlebu.

Pomaže apsorbovanju toksina stvaranjem sunđerasto želatinozne mase u crevima. Bubri u crevima i povećava svoj obim 35 do 50 puta upijajući u sebe vodu, čisteći naslage iz nabora i pukotina na zidovima creva, vezujući za sebe toksine i izbacuje ih napolje sa stolicom.

Upravo zbog ovog skupljanja vlage i tečnosti, on i hlebu daje tu vazdušasost koja nama treba. U prodaji može da se nađe u ljuspicama i u prahu. Ljuspice (Psyllium husk) se koriste za hlebove, a prah za finija testa ili kolače. Ja trenutno koristim psilijum koji sam dobila iz Mađarske i on je neka vrsta mešavine ljuspica i praha.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kod nas do skro nije mogao da se pronađe. Prvo su ga nabavili ljudi iz Raw Food Searbia, dok sada već može da se nađe u nekim radnjama zdrave hrane. Pa nek neko posle kaže da nismo uticajni. Čim se zapalimo za nešto i počnemo da tražimo po radnjama, neko krene i sa uvozom 😉 . U kojim radnjama ga tačno ima nisam sigurna, ali se nadam da će ljudi ostaviti u komentarima ispod ovog teksta, jer su i ovih dana pisali tačne lokacije. Loša strana psilijuma je cena, do skoro je moglo da se kupi samo pakovanje od 300 grama za 1.200 dinara. Ali vidim da sada već ima manjih i jeftinijih pakovanja. I ova cena ne bi trebalo da vas mnogo uplaši zato što psilijum i ne bi trebalo često ili puno da se koristi. Ipak je u pitanju laksativ. Ako imate nekog ko može da vam donese ove ljuspice iz Mađarske ili Rumunije još bolje, jer je tamo značajno jeftiniji.

Psilijum SAJT

Od kako sam počela da se hranim po principima hrono ishrane, nemam nikakav problem sa probavom, ali kada jedem pecivo za psilijumom osetim veliku razliku. Veliku. Tako da oni koji imaju problem sa zatvorom, sad imaju i rešenje za njega. Nije agresivan preparat koji će vam čupati creva, već jedno pristojno “sredstvo” za čišćenje. I potpuno je prirodno.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Inače, psilijum sadrži od 60 do 70 odsto više topivih vlakana nego ovsene mekinje.

Kada sam ga prvi put nabavila, stavila sam ga u hleb od spelte, iako ovom brašnu nije potrebna nikakva pomoć u vidu psilijuma. Jednostavno su me svrbeli prsti i htela sam što pre da ga isprobam, a ovog brašna sam imala najviše u kući. Kasnije sam stavljala u lepinje od heljde i tačno se videla razlika. Smesa je bila mnogo kompaktnija a lepinje blago vazdušaste kada su bile gotove. Poslednji put sam ga koristila kada sam pravila Fantaziju od hleba. I uskoro ću ga oprobati u nekom hlebu koji se pravi od orašastih plodova (badem, lešnik, različite semenke), to me je želja već duže vreme, samo jš biram recept koji ću isprobati.

U Indiji, psilijum je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima i tradicionalno je u upotrebi.  Njegove antiinflamatorne aktivnosti pomažu kod čira na želucu a korisna svojstva se povezuju sa lečenjem dijareje, hemoroida i cistisa. Cistis ponekad mogu izazvati fekalne bakterije iz proliva, koje se mogu proširiti i na ureter. Psilijum je, takođe, korisan kod dijareje iz razloga što ima moć da povrati normalnu stolicu. On pomaže kod hroničnog zatvora koji izaziva velika naprezanja, a što često dovodi do nastanka hemoroida.

Psilijum može da se nađe i ponekad u apotekama ali samo o obliku medikamenta, odnosno preparata za čišćenje creva i takav ne možete koristiti za peciva.

 



31 komentara

  1. Psilijum (bokvica ili trputac) ?? Da li ovo znaci da je psilijum u stvari susena i samlevena bokvica, ona koju svi znamo i koristimo kao lek za svasta? Mada, ovo na slici je belo a bokvica zelena…
    U svakom slucaju, saljem Vam velike pozdrave i veliko hvala za svako slovo koje ste napisali u vezi sa hrono ishranom!

  2. ima ga u zdravoj hrani na Banjici, preko puta Univerexporta, Cecin biospajz. 100g kosta 570dinara.

  3. Kako pravite hleb sa psilijumom,samo ga pospete po brasnu ili prvo sa malo vodom vezete da napravi sluzavu masu ?
    Inace,mozete ga koristiti i za vezivanje kuvanih jela,tipa gulas umesto zaprske.Zgusne da ne bude previse tecno(1 kasikica dovoljna )
    Ja ga placam u EU 200 din !

  4. Ja kupila,spremam se da ga probam ovih dana…
    Kupila sam najmanju kesicu 50gr 313RSD u zdravoj hrani u kompleksu zgrada paunov breg gde je Maxi.

    1. Ja ga tako nikad nisam koristila. Pretpostavljam da bi moglo uz obrok. Samo nemojte preterivati. Pratite uputstva sa kese.

  5. Kolika se količina psilijuma stavi u hljeb od jedno 500 grama ako pravim..posto je psilijum mnogo skupo.

  6. Prodavnica zdrave hrane Maslina u Katanicevoj ulici. 50 g. oko 300-350 din, 100 gr. oko 600 din

  7. Postovana Ana, da li psilijum sme da se koristi u trudnoci??? Nisam ga do sada koristila, a kupila sam ga pre neki dan… Isprobala bih, a trudna sam 6 meseci, pa nisam sigurna da li sme… Hvala unapred.

  8. Draga Ana! Interesuje me da li se psilijum moze koristiti kad imamo problem sa kandidom u crevimaPratim vase recepte i mnoge sam isprobala…super ste! Hvala unapred

  9. Ja sam juce kupila domaci Psilijum u ljuspicama (proizvodjac iz Nisa) i to pak.od 250g za 400din.

  10. Dobar dan,
    Da li u hleb treba da se stavlja soda ili prasak za pecivo ako se dodaje psilijum?
    Hvala

Ostavite komentar