Uštipci od leblebija i spanaća

07/02/2020

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

U mojoj ne duuugoj, ali ipak dugogodišnjoj kulinarskoj avanturi, bezmalo puta su neugledna jela bila i na najukusnija. Mada moram priznati da se ipak trudim da ono što jedem bude primamljivo i oku, postoje neki obroci koji jednostavno izgledaju neugledno, nefotogenično, bezbojno, rustično, ali kada probate….sve ovo odlazi u zaborav. E pa u nedelju, na Pidžama partiju, ovi indijski uštipci, bez imalo skromnosti, bili su top.

Bez obzira što sve što smo jeli to jutro je samo za sebe bilo ekstremna gastronomska avantura, ovi indijski uštipci su nas „bacili na pod“. Valjda jer smo ih podcenili zbog neuglednog izgleda.

Zato vam preporučujem da ih napravite i da u startu očekujete super ukus, a manje lep izgled. Ipak oni i treba da izgledaju pomalo „rustično“. 😀 .

Pogledajte kako smo spremali uštipke i još svašta nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/652405278835357/

 

Za indijske uštipke potrebno vam je :

  • 150 gr brašna od leblebije
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1 crveni ili crni luk
  • 250 grama spanaća
  • 150 ml tople vode
  • 150 ml kiselog mleka ili grčkog jogurta

U većoj činiji izmešajte brašno, so, prašak za pecivo, kumin, iseckani crveni ili crni luk. Zatim dodajte iseckan svež spanać, mada možete da koristite i zamrznuti, ali ga pre toga dobro ocedite ( što bi rekli iscedite mu dušu). Zatim umešajte i kiselo mleko ili grčki jogurt i toplu vodu. Izmešajte sve i ostavite masu petnaestak minuta da brašno od leblebija upije vodu.

U manju i užu šerpicu stavite mast (ili ulje koje trpi visoke temperature), bar tri prsta. Predlažem što manju i užu, jer onda ne morate da stavljate veliku količinu ulja ili masti. Uzmite kašiku mase za ove indijske uštipke i stavljate u vrelo ulje. Po jedna kašika vam je dovoljna za jedan uštipak. Kada se isprži, vadite ih na papirni ubrus.

Pripremite neki kiselomlečni ili grčkojogurasti preliv ako ste u restrikciji ( znate za ono pravilo ne mešanja dva mlečna) ili neki razvodnjeni pavlakasti preliv. A kod Ane a blogu ih ima bezbroj. Mada i čapkanje ovih indijskih uštipaka bez ikakvog preliva je dobitna kombinacija.

Kao i za suprotni pol možemo reći – nije lep, ali je šmeker ili nije lepa, ali ima „nešto“. Tako i ovi indijski uštipci – nisu na oko lepi, ali su preukusni. Brza priprema. Zdravo brašno. Dobar ukus. Više nego dovoljno da probate.

Prijatno.

PS. Van restrikcije ovako nešto možete i za ručak.

Pogledajte još jela za koje nas je inspirisala Indija, a da nisu “čudnog” ukusa:

Hrskave indijske mekike (Bhatura)

Roti – začinjeni slagani indijski hleb

Indijski punjeni hleb iz tiganja

Mint lasi – mlečno jutarnje osveženje

Kremasto (pred)jelo od patlidžana

Preklopljen hleb sa spanaćem (parantha): Ukusi Indije

Indijska hrono doza

Hrono Indija: Parata, čatni i raita

 

Pidžama party u dugu Indije:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/301134870550836/

 Ostavite komentar