Kuva i piše: Ana Ćubela Ražano brašno je odlična zamena za …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Već sam spremala ovaj hleb, ali nisam bila u potpunosti zadovoljna. Bio je jako ukusan, ali mi je testo bilo ređe nego što bi trebalo, pa se samim tim duže pekao i sredina je ostala malo vlažna. Pa sam odlučila da napravim izmene.
Iz originalnog recepta sa izbacila 1 decilitar obične vode i ostavila sam samo kiselu vodu. Takođe sam povećala količinu psilijuma, jer su kašike koje koristim dosta manje od standarnog escajga. Imam neku čudnu averziju prema velikim kašikama i viljuškama, pa ih zaobilazim u širokom luku.
E sad, što se tiče psilijuma, znam da on u Srbiji ne postoji u slobodnoj prodaji i da ga možete naručiti samo preko Raw food Srbija, i da uopšte nije jeftin, ali se isplati. Posebno će se isplatiti onima koji muče muku sa probavom, odnosno opstipacijom. Ova indijska bokvica stvarno čini čuda za te probleme. Ovde kod nas 300 grama košta 1200 dinara, ali psilijum nećete koristiti svaki dan. Dovoljno je da napravite hleb sa njim 3 puta mesečno. Tako da ta količina može da traje. Naravno, ako imate nekog ko može da vam donese iz Mađarske ili Rumunije, još bolje, biće jeftiniji.
Elem, za ovaj hleb vam je potrebno:
- 2 decilitra ražanog brašna
- 1 decilitar heljdinog brašna
- 4 decilitra integralnog speltino brašna
- 30 grama rastopljenog maslaca
- semenke po želji
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike psylliuma ( ljuspice )
- 1 kačičica soli
- 5 decilitara kisele vode
Možda vam je čudno što često koristim decilitre kao meru za brašno, ali mi je tako ponekad lakše nego da merim na vagi. Ova stara kafanska čaša pomaže pri merenju:
Vi možete da koristite one plastične čaše od kiselog mleka, i tamo otprilie staje dva decilitra.
Postupak:
Prvo izmešati suve sastojke, onda dodati rastopljen maslac i na kraju vodu. Izmešati kašikom da se dobije kompaktna masa ( što manje mešanja testa to bolje). Ostaviti testo da odmara između 20 i 30 minuta. Posle toga testo vaditi mokrim rukama , oblikovati veknu i ostavim možda 10 minuta.
Draga Ana,
Veliki sam fan tvog sajta i recepata i mlada kuvarica u povoju 🙂 Htela sam još ranije da te pitam vezano za psilijum. Da li je pod obavezno korišćenje psilijuma ili je to dodato na osnovu neke tvoje ideje? Odnosno, da li recepti uspvaju i bez ovog sastojka?
Puno pozdrava,
Mina
Recept za ovaj Fantazija hleb je već imao psilijum u sebi, ne znam kako bi ispao bez njega, nisam eksperimentisala. Ali kod mene na blogu samo par hlebova imaju psilijum, ostali su bez njega, pa isprobajte neki od tih hlebova.
Ana recepti za hlebove su fenomenalni! Psilijum sve češće može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane, više je problem do dobavljača…ali sređuje se i to 🙂
Ja sam kupila juče i jedva čekam da pravim, samo da pojedemo ražani prvo 🙂
Kažite mi da li ste ovaj hleb pekli u kalupu ili u pravougaonoj vatrostalnoj ili na plehu (kakve je gustine kad se zamesi?) i na koliko stepeni i koliko dugo isto kao onaj prvi fantaziijaa… ili?
Hvala, Milice. Pekla sam u kalupu, ali imam neki koji nije četvrtast već kao za milibrot. Pa sam stavila pek papir i vekna se praktično sama formirala. Peče se na 220 stepeni oko 50 minuta mislim. To ćete videti sami, uvek uradite čačkalica test.
Hvala 🙂
Ana,
Da li je moguce koristiti obicnu vodu umesto kisele, ili kombinaciju?
Hvala, Jelena
Sigurno može. Nisam probala sa ovim hlebom ali jesam sa drugim varijantama.
Ana, imam problem – pravila sam mnogo puta Fantaziju i svaki put je bila sve bolja, ali poslednji put (i pre par dana kada sam pravila neke lepinjice od spelte), hleb i te lepinje su imali neku gorčinu. Šta Vi mislite, od čega je to moguće?
Recepti su Vam fantazija, kao i ovaj hleb! Pozdrav!
Možda je loše brašno. I hvala!
Baš tako! Kupila sam drugo brasno od spelte i nema više gorčine. Jupiii!
😀 Sad možeš da se baciš na hleb.
Dobro jutro! Potrebna mi je vasa pomoc, buduci da znate razne “cake” u vezi sa hrono hlebovima. Naime, svi hrono hlebovi koje sam pravila do sada mi ispadaju sa tvrdom koricom, a zivi su u sredini. Sta radim pogresno?
Previsoka temperatura. Svaka rerna je različita, morate da prilagodite svojoj. Ako je temperatura previsoka, brzo će se napraviti korica i biće teško da se ispeče u sredini. Ako uopšte ne volite tvrdu koricu, kada hleb bude gotov, uvijte ga u mokru krpu na 10 do 15 minuta. Takođe, hlebovi se uvek lepše iskepu kada se peku u malo širim tepsijama da ne idu mnogo u visinu.
Pozdrav Ana!
Niste naveli na kojoj temeraturi pečete ovaj kruh i koliko dugo. Hvala.
Moja rerna je malo problematična. Ja počnem sa 220 pa vidim da smanjima posle nekog vremena da se više suši nego peče. Potrebno mu je bilo oko 50 minuta. Uvek proverite čačkalicom.
Mozete li mi reci na kojoj temperaturi pecete hleb i koliko dugo?
Hvala i pozdrav
U mojoj rerni koja je poprilično slaba ovaj hleb se peče na nekih 200 do 210 stepeni oko 40-50 minuta.
Da li je moguće koristiti neko ulje umesto maslaca npr.kokosovo?
Srdacan pozdrav i hvala
Može.