I slaže se sa bilo čim
Kuva i piše:
Milena Milićević
Verujem da ste svi čuli za uticaj boja na naše ponašanje i raspoloženje. Stručnjaci vas savetuju koje boje su najpogodnije za spavaću sobu, dnevni boravak ili recimo kuhinju. Takođe, neretko možemo čuti kako treba nositi plavu boju ako želimo da budemo smireni i opušteni. Slično važi i za zelenu, koja odražava i zahvalnost, mada se može čuti i da sa ovom bojom ne treba preterivati.
Žuta boja odiše optimizmom, a kažu ubrzava i metabolizam, pa nije redak slučaj da se baš ti tonovi preporučuju za kuhinju ili trpezariju. Narandžastu obavezno obucite ili se okružite tom bojom ako želite da budete budni i da vam nešto drži pažnju. A dolazimo i do crvene, najvatrenije boje u toj raznobojnoj paleti. Ljubav – crveno. Snaga – crveno. Strast – crveno. Vatra – crveno. Pa nisu džabe moje omiljene ljute papričice najčešće crvene. Tako je slučajno ili ne deo nedeljnog doručka bio crven – chili sos i pikantne kobasice.
Kao što sam i u Livu rekla možete da spremite čuveni chili con carne, naravno ukoliko ste u vanrestrikciji, jer sem mlevenog mesa, chili papričica, crnog i belog luka, paradajza, u taj sos ide i pasulj. Inače sjajan je i preukusan, te ako u ove rolnice od testa stavljate samo kačkavalj pravite con carne obavezno. Takođe, možete da napravite i chili sa mlevenim mesom, mada u ovoj kombinaciji sa kobasicom iskreno potreban vam je samo dobar chili klot sos, čija priprema je najednostavnija moguća, a krajnji efekat – preukusan čili koji možete da mažete na hleb, prelivate testeninu ili uronite u njega neke ćufte za ručak. Ali vratimo se mi našem doručku.
Pogledajte kako smo spremili veseli doručak:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/652405278835357/
Ovaj chili sos možete pripremiti i veče pre doručka, a potrebno vam je:
- 3 manja crna luka
- 4 čena belog luka
- 1 velika ljuta paprila ( može i više ako volite)
- 1 crvena paprika ( može i smrznuta)
- konzerva seckanog paradajza
- so, biber, mlevena obična i ljuta paprika
U secku sameljite crni luk, beli luk, ljutu papriku ili paprike ( ja sam imala zelenu, ali se preporučuje crvena) i crvenu slatku papriku ( ja imam u zamrzivaču seckanu crvenu papriku od letos, vi uzmite i kupovnu smrznutu). Ovako iseckanu smesu istresite na vreo tiganj ili šerpu u koji ste sipali dozvoljeno ulje. Pržite bar pet minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte 2 kašičice tucane slatke, ali možete dodati i ljute papričice. Mešajte sve još dva-tri minuta. Zatim istresite seckani paradajz iz konzerve i sipajte vodu do polovine te konzerve i to istresite u tiganj ili šerpu. Mešajte sve vreme. Krčkajte oko 20 minuta, da bi se ukusi lepo povezali, a sva voda isparila. Posolite prema ukusu i sos je gotov. U teglici može da stoji nekoliko dana u frižideru.
Ujutru umesite testo od:
- 250 grama brašna (mis smo koristili speltu)
- 50 ml ulja
- 175 ml vode
- dodajte i so
Umesite mekano i rastegljivo testo. Razvaljajte ga na papiru za pečenje što tanje i isecite na trake. Broj traka zavisi od veličine pleha ili posude u kojoj pečete ove rolnice.
Za punjenje rolnica potrebno vam je:
- tanke kobasice ( vodite računa o sastavu)
- kačkavalj po želji (stavite mozarelu ako ste u restrikciji)
Uzmite parče kobasice, sa obe strane stavite kačkavalj ( pogledajte u videu sa Pidžama partija ako vam nije jasan postupak), a zatim zarolajte ovo mekano testo oko kobasice i kačkavalja.
U posudi u kojoj ćete peći ove rolnice, na dno stavite chili sos. Zatim ovako zarolane kobasice i kačkavalj u testu spustite u chili sos. Ponovite proceduru dok ne popunite pleh i ne istrošite testo, kobasice i kačkavalj. Ovako složene pig in a blanket, idu u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite ih između 20 i 30 minuta. Kada procenite da je testo pečeno, izvadite iz rerne i premažite marinadom od seckanog belog luka i maslinovog ulja.
Crveni chili sos, mljackavo punjenje od kačkavalja i crvene kobaje u preukusnom testu, zaista će zadovoljiti i one najizbirljivije. Da ne pričam što je i reprezentativno za iznošenje pred ukućane ili goste. A ukus i miris….zaista rasplamsava strasti i podiže raspoloženje.
Želim vam Prijatno. Uz crveno na radost.