Kobasice u testu na veselom sosu

04/02/2020

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Verujem da ste svi čuli za uticaj boja na naše ponašanje i raspoloženje. Stručnjaci vas savetuju koje boje su najpogodnije za spavaću sobu, dnevni boravak ili recimo kuhinju. Takođe, neretko možemo čuti kako treba nositi plavu boju ako želimo da budemo smireni i opušteni. Slično važi i za zelenu, koja odražava i zahvalnost, mada se može čuti i da sa ovom bojom ne treba preterivati.

Žuta boja odiše optimizmom, a kažu ubrzava i metabolizam, pa nije redak slučaj da se baš ti tonovi preporučuju za kuhinju ili trpezariju. Narandžastu obavezno obucite ili se okružite tom bojom ako želite da budete budni i da vam nešto drži pažnju. A dolazimo i do crvene, najvatrenije boje u toj raznobojnoj paleti. Ljubav – crveno. Snaga – crveno. Strast – crveno. Vatra – crveno. Pa nisu džabe moje omiljene ljute papričice najčešće crvene. Tako je slučajno ili ne deo nedeljnog doručka bio crven – chili sos i pikantne kobasice.

Kao što sam i u Livu rekla možete da spremite čuveni chili con carne, naravno ukoliko ste u vanrestrikciji, jer sem mlevenog mesa, chili papričica, crnog i belog luka, paradajza, u taj sos ide i pasulj. Inače sjajan je i preukusan, te ako u ove rolnice od testa stavljate samo kačkavalj pravite con carne obavezno. Takođe, možete da napravite i chili sa mlevenim mesom, mada u ovoj kombinaciji sa kobasicom iskreno potreban vam je samo dobar chili klot sos, čija priprema je najednostavnija moguća, a krajnji efekat – preukusan čili koji možete da mažete na hleb, prelivate testeninu ili uronite u njega neke ćufte za ručak. Ali vratimo se mi našem doručku.

Pogledajte kako smo spremili veseli doručak:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/652405278835357/

 

Ovaj chili sos možete pripremiti i veče pre doručka, a potrebno vam je:

  • 3 manja crna luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 velika ljuta paprila ( može i više ako volite)
  • 1 crvena paprika ( može i smrznuta)
  • konzerva seckanog paradajza
  • so, biber, mlevena obična i ljuta paprika

U secku sameljite crni luk, beli luk, ljutu papriku ili paprike ( ja sam imala zelenu, ali se preporučuje crvena) i crvenu slatku papriku ( ja imam u zamrzivaču seckanu crvenu papriku od letos, vi uzmite i kupovnu smrznutu). Ovako iseckanu smesu istresite na vreo tiganj ili šerpu u koji ste sipali dozvoljeno ulje. Pržite bar pet minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte 2 kašičice tucane slatke, ali možete dodati i ljute papričice. Mešajte sve još dva-tri minuta. Zatim istresite seckani paradajz iz konzerve i sipajte vodu do polovine te konzerve i to istresite u tiganj ili šerpu. Mešajte sve vreme. Krčkajte oko 20 minuta, da bi se ukusi lepo povezali, a sva voda isparila. Posolite prema ukusu i sos je gotov. U teglici može da stoji nekoliko dana u frižideru.

Ujutru umesite testo od:

  • 250 grama brašna (mis smo koristili speltu)
  • 50 ml ulja
  • 175 ml vode
  • dodajte i so

Umesite mekano i rastegljivo testo. Razvaljajte ga na papiru za pečenje što tanje i isecite na trake. Broj traka zavisi od veličine pleha ili posude u kojoj pečete ove rolnice.

Za punjenje rolnica potrebno vam je:

  • tanke kobasice ( vodite računa o sastavu)
  • kačkavalj po želji (stavite mozarelu ako ste u restrikciji)

Uzmite parče kobasice, sa obe strane stavite kačkavalj ( pogledajte u videu sa Pidžama partija ako vam nije jasan postupak), a zatim zarolajte ovo mekano testo oko kobasice i kačkavalja.

U posudi u kojoj ćete peći ove rolnice, na dno stavite chili sos. Zatim ovako zarolane kobasice i kačkavalj u testu spustite u chili sos. Ponovite proceduru dok ne popunite pleh i ne istrošite testo, kobasice i kačkavalj. Ovako složene pig in a blanket, idu u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite ih između 20 i 30 minuta. Kada procenite da je testo pečeno, izvadite iz rerne i premažite marinadom od seckanog belog luka i maslinovog ulja.

Crveni chili sos, mljackavo punjenje od kačkavalja i crvene kobaje u preukusnom testu, zaista će zadovoljiti i one najizbirljivije. Da ne pričam što je i reprezentativno za iznošenje pred ukućane ili goste. A ukus i miris….zaista rasplamsava strasti i podiže raspoloženje.

Želim vam Prijatno. Uz crveno na radost.



Ostavite komentar