Pikantna pašteta od pasulja

13/12/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada se „gostite“, odnosno kada lepo jedete i uživate u hrani, nije bitno da li je ta hrana posna ili mrsna, najbitnije je da je ukusna. Na nadaleko čuvenim Pidžama partijima uvek se sprema ukusna hrana, često veoma „komplikovana“ ali ne u smislu zahtevna za pravljenje, već komplikovana i bombastična po sastojcima, jer nedelja je naravno dan kada se svi ponekada počastimo. Ipak i kada spremamo
nešto posno ili vegetarijansko, to nikako ne znači nedostatak ukusa, već naprotiv.

Kako i Ana i ja volimo ljuto i pikantno, rešile smo da jednu običnu paštetu od pasulja, podignemo na viši nivo. I verujte, kada je budete probali, shvatićete o čemu govorim.

Pogledajte šta smo sve spremili za rođendan Pidžama partija:

 

Za pikantnu i ljutu paštetu od pasulja potrebno vam je:

  • Konzerva crvenog pasulja
  • 1-2 crvena luka
  • dva, tri čena belog luka
  • so, biber
  • tucana ljuta paprika
  • dimljena ljuta paprika
  • pola ljute sveže paprike
  • sok limuna
  • kašika putera od bundeve (opciono)

Pasulj možete kuvati i sami, pa odvojiti deo za ovu paštetu. Možete koristiti i beli pasulj, ali lično smatram da je crveni malo ukusniji za ovakve vrste namaza. Ako koristite iz konzerve, samo ga isperite pod mlazom hladne vode. a maslinovom ulju propržite na rebarca isečen crveni luk, moja preporuka je dva srednja. Kada se izdinsta da postane staklast, dodajte i sitno seckani beli luk.

U blender ili secko stavite pasulj, dodajte dinstani crveni i beli luk, pobiberite onako „opušteno“ , dodajte tucanu ljutu papriku bar jednu kašičicu, zatim i kašičicu dimljene ljute paprike, a zatim i pola sveže ljute. Sve to dobro usitnite u blenderu. Zatim dodajte malo maslinovog ulja ili kašiku putera od bundeve ( mi smo stavile Olgin, sjajan je ) Takođe dodajte i kašičicu ili dve soka od limuna.
Opet sve izmiksajte i probajte. Ako mislite da treba još začiniti slobodno to i učinite.

Ova pašteta je za zaljubljenike u ljuto i pikantno. Takođe možete da je napravite uveče da do jutra upije sve ukuse. Ana i ja „omazale“ smo činijicu, sve vreme ponavljajući „uhhh, ala je dobra!“. Čak je i tetka, koja je u toku našeg doručka svratila da nešto pozajmi, onako usput uzela zalogaj uz komentar „uuuu, sjajna je“.

Sjajna je za one koji poste, kao i za sve zaljubljenike u pasulj i ljuto. Većina će jesti za doručak, oni u vanrestrikciji mogu ponekada i za ručak, kao i oni koji poste. Javite utiske.

Prijatno.

PS. Za vreme posta ili za one van restrikcije ova pašteta može i za ručak.

Pogledajte šta smo još spremili:

Krekeri sa puterom golice

Pita svaštara – može posna, može mrsna

Pečeni luk sa leblebijama

Avangardan puterast puž



Ostavite komentar