Kuva i piše: Ana Ćubela Ovi mafini su već viđena stvar, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Došlo je vreme da i ja probam psilijum (Psyllium). U pitanju su biljna vlakna, poreklom iz Indije, koja su se najpre koristila kao lek protiv zatvora, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.
Danas se psilijum koristi i za peciva bez kvaca, posebno za ona koja se prave od orašastih plodova, jer testu daje rastresitost, odnosno one rupice koje svi mi volimo u hlebu.
Moj hleb nije imao previše rupica, iako jeste bio malo rastresitiji nego kad stavim prašak za pecivo. Verovatno sam trebala da stavim malo više praha psilijuma, ali dobro, ipak je ovo bilo prvo korišćenje i pratila sam uputstva (više o psilijumu ispod recepta).
Takođe, ovo je bio prvi put da sam pravila hleb samo od speltinog brašna i zadovoljna sam ukusom. Plašila sam se da ne bude slatkast, jer je meni spelta takva, pomalo slatka kada je jedem. Ali izgleda da su i začini, posebno kim, uradili svoje.
Hleb od speltinog brašna
Za ovaj hleb vam treba (pravila sam manju količinu):
- 300 grama speltinog integralnog brašna
- 1, 5 ravna supena kašika psilijuma
- 1 kašika mlevenog ili smrvljenog lana
- 1 kašika susama
- 1 kašika kima
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 300 militara kisele vode
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
Pro sam umešala suve sastojke, zatim dodala ulje, vodu i limunov sok. Ostavila sam pola sata da stoji, a zatim prebacila u pleh sa pek papirom i u rernu, zagrejanu na 250 stepeni.
Pekla sam pola sata na toj temperaturi pa smanjila na 220 (moja rerna nije preterano jaka). Ostavila sam ga skoro sat vremena. Prvih 40 minuta sam ga pekla poklopljenog sa folijom, a zatim ostatak vremena bez ičega, da se uhvati lepa korica.
Kada je bio gotov prebacila sam ga u čistu krpu, uvila i ostavila do jutra.
Još malo o pslijumu
Inače, psilijum sadrži od 60 do 70 odsto više topivih vlakana nego ovsene mekinje.
On pomaže apsorbovanju toksina stvaranjem sunđerasto gelatinozne mase u crevima. Bubri u crevima i povećava svoj obim 35 do 50 puta upijajući u sebe vodu, čisteći naslage iz nabora i pukotina na zidovima creva, vezujući za sebe toksine i izbacuje ih napolje sa stolicom.
Upravo zbog ovog skupljanja vlage, on hlebu daje tu vazdušasost koja nama treba.
U Indiji, psilijum je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima i tradicionalno je u upotrebi. Njegove antiinflamatorne aktivnosti pomažu kod čira na želucu a korisna svojstva se povezuju sa lečenjem dijareje, hemoroida i cistisa. Cistis ponekad mogu izazvati fekalne bakterije iz proliva, koje se mogu proširiti i na ureter. Psilijum je, takođe, korisan kod dijareje iz razloga što ima moć da povrati normalnu stolicu. On pomaže kod hroničnog zatvora koji izaziva velika naprezanja, a što često dovodi do nastanka hemoroida. Pomoću anti-grč svojstava psilijuma može se osloboditi od grčeva creva.
Psilujum, za sada, ne može da se kupi kod nas, možda u nekoj apoteci postoji samo o obliku medikamenta, odnosno preparata za čišćenje creva, dok svuda u svetu može da se kupi i za primenu u kuhinji. I obično dolazi ili u ljuspicama ili u prahu. Ako nabavite psilijum u ljuspicama samo ga sameljite u aparatu za kafu i možete ga koristiti za spremanje testa.
Ja sam ovaj psilijum dobila na poklon iz Mađarske.
Informacije o psilijumu su preuzete sa: http://www.zdravizivot.rs/sve-o-psylliumu.html
Htela sam da vas pitam vezano za psyllium posto vidim da ima u zrnu i u prahu pa ne znam koji je bolji za ovaj hleb?
Ako kupite psilujum u ljuspicama, odnosno zrvu, sameljite ga u mlinu za kafu
Okey hvala
Jedva sam cekala da nadjem psyllium da napravim ovaj hleb..medjutim nije ispao dobro.Ja kad sam sve pomesala smesa je bila dosta tecna.Dodavala sam jos malo brasna ali nisam znala da li treba da se mesi dodatno na ploci sa dodavanjem brasna ili da bude tako retko?I da li ste ga stavljali u neki kalup ili ste samo rukom oblikovali testo?
Svi naši hrono hlebovi su “tečni”. Smesa bude gušća od one za palačinke, ali ne kao za klasičan beli hleb
Ana Cubela, nisam uopste videla da ste me pitali 🙂
Tek kad sam opet otisla na recept da napravim opet hleb (btw, moj muz obozava ovaj hleb) vidim da ste mi pisali.
100 gr sam platila 500 din, mogu vam poslati na mail njihov najnoviji cenovnik.
Ili mi vi posaljite info na mladenovic.dragana@gmail.com pa cu vam proslediti.
Ja pravim namaz od belog luka od Kuvam po kucama i vas hleb od spelitnog brasna za sutra. Ceo stan mirise na luk 🙂
Pozdrav!
Ako vam nije problem, pošaljite mi na hronokuhinja@gmail.com
Nadjoh psylijum u podgorici u zdravoj hrani (200g 3.5 e ) proizvodjac je organic iz hrvatske, tako da ako ga ima ovde mora da ga ima i u srbiji 🙂
Već je počeo polako da se pojavljuje, mada na naručivanje. Još ga nisam videla u prodavnicama ili čula da ga je neko kupio. Ali biće i kod nas valjda 🙂
Draga Ana,
sve pohvale za sajt iako nisam na nekom posebnom rezimu trudim se da se hranim zdravo i citam Vase tekstove i recepte. Imam jedno pitanje dosta sam ovih dana citala o upotrebi integralnih zitarica i fitinskoj kiselini pa me interesuje da li se brasna moraju namakati pre pecenja posto u svakom receptu pise oko pola sata, a trebalo bi od 7 do 12h?
Unapred hvala!
Trebalo bi generalno. U poslednje vreme uglavnom spremam hlebove koji se fermentišu celu noć. I svi ovi recepti gde piše pola sata ili sat, mogu da stoje i celu noć. Samo u tom slučaju “podizač” bi trebalo staviti nakon fermentacije.
Napravila sam Fantazija hleb sa pailijumom i ispao mi je super.Zanima me da li ga smiju jesti bebe(napunjena godina)Tj.da li on bubri u stomaku dodatno nakon pecenja ili samo ako se pije direktno s vodom?
Ne znam da li bi deca smela da jedu, to obavezno da proverite sa pedijatrom.
Uzela sam ga juče da probam, sada se može naći u efedrinim prodavnicama zdrave hrane. 50 gr je 295 din, 100 gr čini mi se 590 din. U ljuspicama je, da li da ga usitnim u blenderu iako je dosta sitan?
Ne morate da ga sitnite, ok je i tako
Hvala 🙂 pozz
Da li u sve hlebove i peciva moze ici psilijum??
Može.
Da li kisela voda treba da se ugrije da bude mlaka?