Nije ni domaći majonez od ulja i jaja nezdrav, ali je neverovatno kaloričan. A promena uvek prija, posebno sada u vreme posta. Čak iako ne postite
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Obećala sam da ću razvlačiti kore uživo, ali sam slagala. Prvi razlog je umor, a drugi razlog jedna dobra opekotina na prstu koja i sad boli. Ali sam zato napravila “ukusan” lajv u nedelju i spremila, između ostalog, moj omiljeni doručak.
A to onda znači – jaja! I sve je moralo da brzo da ne bih zaspala preko pulta.
Pogledajte kako sanm spremila lepinje i još po nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2831642220231280/
Količine nisu velike, spremila sam tačno za nas troje. Za jednu osobu, ovo može da potraje tri dana. Ili ako pravite za familiju, proporcionalno sve povećajte.
Potrebno vam je:
- 100 grama ražanog brašna
- 100 grama heljdinog brašna
- 3 jaja
- Prstohvat morske soli
- Malo kisele vode da testo bude ređe (pogledajte video)
- Kašika maslinovog ulja po želji
- 1 kesica praška za pecivo
- Kim (malo u testo, malo po lepinjama)
Umutite jaja sa praškom za pecivo i solju. Zatim dodajte brašno, kim, a zatim i malo kisele vode da bi testo bilo ređe, ali ne previše retko. Taman da možete mokrim rukama da formirate lepinje.
Pospite ih kimom i u rernu. Ja sam je, što bi naš narod rekao, “nagarila” na 250 stepeni, a zatim spustila na 220 stepeni. Gotove su za 15 do 20 minuta.
Na kraju sam ih nafilofala sa malo putera, zelenom salatom, jajetom na oko i Kosmajska buđolom. I preste polizala na kraju.