Kuva i piše: Ivana Milić Kad od ostataka nastane …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Već smo nebrojeno puta apsolvirali da ne volim zimu i da je leto doba godine kada sam ja zapravo ja. Ne kažem da sam baš meda koji prespava celu zimu, ali tmurno i hladno vreme me usporavaju, uspavljuju, češće sam mrgud, a i zimogrožljiva sam i smeta mi tona garderobe. Jednostavno manje sunca – manje energije i pozitive. No, ima i zima svojih čari. Tu ubrajam hranu.
Kiseli kupus, tu pre svega mislim na podvarak, a onda i sarmu, mada one moje suve paprike punjene prazilukom i pirinčem koje su ušuškane u kiseli kupus….mmmmmljaaac ( za vas radoznale, kod Ane sam još davno iskuckala recept) . U zimska jela ubrajam i prebranac, iako i leti kuvam pasulj, ali tada isključivo čorbast sa puno povrća. I kada smo već kod prebranca, moje obožavanje sočiva, znači da se na meniju mora naći i da špecija. Za sve vas u restrikciji, ne brinite, proćiće i ona, pa ćete za ručak moći da „opletete“ po ovom specijalitetu. Ako ne možete da čekate, vi onda spremite za doručak. A i za sve vas koji postite ili ste vegetarijanac, ovakav ručak je dozvoljen 😀 .
Pogledajte video i šta smo i kako sve spremili:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/652405278835357/
A za prebranac od sočiva potrebno vam je:
- zeleno sočivo
- crni luk
- beli luk
- tucana ljuta paprika
- so, biber
- 1,5 do 2 dcl belog vina
Namerno nisam navela količine za namirnice, jer u zavisnosti od broja vas koji jedete ili od broja dana za koji želite da spremite, vi odredite i količinu.
A počećemo i kao spremanje prebranca od pasulja. Potopite sočivo. Ja to radim najčešće preko noći. Ujutru prospite tu vodu i sipajte novu, da sočivo ogrezne, dodajte biber, so i pustite da se kuva oko pola sata ( proverite zrnca da nisu baš tvrda) . Za to vreme prodinstajte puno crnog luka. Kada kažem puno, za recimo šolju sočiva, ja bih stavila bar četiri luka, ako ne i više. Sa crnim lukom nikada ne možete da omašite, znate i sami da je prebranac od pasulja daleko ukusniji ako u njemu ima puno crnog luka. Isecite željenu količinu crnog luka na rebarca i prodinstajte na masti, dok se ne zacakli. Dodajte i koji čen belog luka.
E, sada slaganje. Na dno vatrostalne ili zemljane posude stavite malo dinstanog crnog luka, zatim oceđeno sočivo. Zatim tucanu ljutu, biber, so ( birajte začine koje volite). Pa možda malo masti ( ili ulje ako njega odaberete). Onda novi sloj crnog dinstanog luka, sočiva, začina, pa mast ili ulje. I tako dok ne potrošite sav materijal ( u videu možete da vidite kako je teklo to slaganje 😀 ). Sipajte malo vode i pravac rerna, koju ste zagrejali na 220 stepeni. Posle 30 do 45 mnuta, dodajte 1,5 do 2 dcl belog vina i po vrhu zalijte sa malo ulja. Vratite u rernu dok sva tečnost ne uvri ( ne brinite, sav alkohol ispari, tako da je ovo sa vinom dozvoljeno).
Svi ljubitelji sočiva, ostaće bez teksta. Verujte. U letnjem periodu ja u ovaj prebranac dodajem i svež paradajz….bombonica. Jednostavno, a preukusno. Preporučujem.
Prijatno!
Pogledajte još: