Pečeni luk sa leblebijama

11/12/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kako je u toku post koji prethodi Božiću, mnogo članova ove naše hrono zajednice posti. Zato se uvek, kada je neki post u toku, na nedeljnim pidžama partijima, nađu i jela koja oni koji poste, ali i svi koji ponekada žele da se „odmore“ od namirnica životinjskog porekla, mogu da spreme i uživaju.

U nedelju smo slaveći dve godine nedeljnih kuvanja u pidžama i zajedničkih doručkića, pored mrsnih špecija, spremili i pečeni luk sa leblebijama, ali i pikantnu paštetu od pasulja.

Pogledajte šta smo i kako spremali na Pidžama žurki:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2575057166062389/

 

Danas vam donosim recept za vrlo jednostavan, ali veoma ukusan obrok koji možete da klopate za doručak, a oni koji poste mogu i za ručak. Takođe oni koji su vanrestrikcije, ovo jelo mogu da jedu za ručak, bez obzira na post. Oni u restrikciji, neka se zadrže na doručku.

Za pečeni luk za leblebijama potrebno vam je:

  • 4 veća crna luka ( možete žuti ili crveni)
  • konzerva kuvanih leblebija ( ili oko 100 grama sušenih)
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje ( ako postite na vodi, izbegnite ga ) so, biber, začini po želji

Ako koristite sušene leblebije, potopite ih uveče u hladnu vodu i ostavite potopljene preko noći.

Očistite crni luk, pa ga isecite na pola. Tako prepolovljene poređajte ih na pek papir i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Dok se crni luk peče u rerni, na malo maslinovog ulja propržite beli luk ( ili na malo vode prodinstajte), dodajte so, biber i začine koje volite, dodajte one potopljene leblebije ili ako koristite iz konzerve, samo ih isperite pod mlazom vode i stavite sa belim lukom u tiganj. Dolijte malo vode i dinstajte desetak minuta.

Kada izvadite crni pečeni luk iz rerne, izvadite mu sredinu, a ostavite jedan ili dva sloja, da dobijete kao čašice ( možete u videu pogledati ceo postupak) Sredinu tog pečenog luka stavite u tiganj zajedno sa leblebijama. Zatim tom smesom napunite polovine pečenog luka. Vratite u rernu i zapecite još 15 minuta na 200 stepeni.

Aroma pečenog crnog luka je divna, slatkasta i nikako aromatična kao kada jedete svež crni luk. Ako nikada niste jeli pečeni crni luk, moja preporuka je da obavezno probate ovaj recept.Ostavite komentar