Najbrži hrono hlepčići

05/02/2021

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pravljenje hrono hlebova je oduvek bio izazov. Integralna brašna, neka sa malo ili potpuno bez glutena, bez kvasca… I onda, kada i nađete pravu kombinaciju, pečenje ume da potraje. Što veći hleb, to više vremena. A više vremena znači i više struje. A više potrošene struje, veća rupa u budžetu. O živcima da i ne govorim kada se nekome žuri.

E, zato su mafin hlebovi odlična stvar. Brzo se smute, brzo ispeku, a ybog male zapremine koju zauzimaju mogu od gotovo bilo kojeg brašna. Neki će se malo više truniti (ovseno brašno), neki manje (ražano, speltino, ječmeno….).

Ovo je recept za sedam mafina, meni su dva uglavnom dovoljna za doručak, tako je “hlebić” potrajao oko tri dana. Ako hoćete da budete mirni celu nedelju, duplirajte količinu, taman ćete napuniti ceo kalup za mafine.

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 250 ml mineralne vode
  • Prstohvat morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 pune kašičice praška za pecivo
  • krupna morka so i kim za posipanje (ili već po želji)

Pomešajte brašno, so i vodu pa ostavite da se fermentiše i na kraju dodajte ulje i prašak za pecivo. Ako nemate vremena ni za to, žuri vam se, jer niste nisšta unapred spremili, pomešajte sve suve sastojke, dodajte tečne i pravac kalup. Vadite kašikom i punite korpice. pospite ih cime želite na kraju, ja sam koristila krupnu morsku so i kim.

Pravac zagrejana rerna, pecite dvadesetak minuta na 210 stepeni dok završavate ostale stvari po kući. I to je to. Eto hleba u maloj verziji za nekoliko dana. Jako zgodan za nošenje na posao a ne suši se lako.

Hrono ishrana ne mora da znači da ne izlazite iz kuhinje.Ostavite komentar