Palčići

05/07/2015

Palcici 9 s

Kuva i piše:
Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Kolači koji su pravljeni za Delikatesni ponedeljak.

Sastojci:
– 100 grama sitno mlevenih pečenih badema
– 80 grama krupno mlevenih pečenih badema
– 90 grama heljdinog brašna
– 30 grama putera
– 1 veće jaje i jedno belance
– pola kašičice praška za pecivo
– 5 supenih kašika Agava zasladjivača
– prstohvat soli
Pomešate suve sastojke ( sitno mlevene bademe, brašno, prašak za pecivo i so). Puter ( koji je bio na sobnoj temperaturi) otopite na pari i dodate Agava zasladjivač i celo jaje koje ste pre toga ručno, blago umutili. Tome dodate suve sastojke i varjačom lagano sjedinite sve. Masa će biti dovoljno čvrsta da je rukom lagano postavite na providnu foliju, uvijete i odložite u frižider na 30 minuta.

Palcici 1 s
Na pleh postavite papir za pečenje. Od mase pravite kuglice težine 15 gr (ja sam svaku merio).

Palcici 2 s

 

Napravićete tačno 20 kuglica. U posudi umutite ručno belanac i neka vam do njega bude tanjir u koji ste sipali krupno mlevene bademe.

Palcici 3 s

 

Svaku kuglicu umočite u belanac, onda je uvaljate u bademe i postavite na pleh.

Palcici 4 s

Kada ste to uradili, lagano palcem napravite udubljenje na svakoj kuglici.

Palcici 5 s

Biće vam lakše da prstima jedne ruke držite kuglicu sa strane a onda palcem druge ruke pravite udubljenje.

Palcici 6 s
Kada je i to završeno, udubljenje napunite džemom. Ja sam ove punio džemom od višanja koji sam sam napravio i koji je naravno bez šećera.

Palcici 7 s
Kolačiće pečete u već zagrejanoj rerni na 165 stepeni tačno 12 minuta. Kada su gotovi, sklonite ih sa vrućeg pleha da bademi sa dna kolačića ne izgore.

Palcici 8 s

Prijatno.

PLAY:



6 komentara

  1. Možete li da napišete recept za džem od višanja bez šećera? Pravila sam džem od jagoda bez šećera, i odličan je. Hvala. Pozdrav

    1. Slično kao i džem od jagoda. Evo poruke od Roberta: Stavio ih očišćene u šerpu i pola sam ih rukom izgnječio da puste sokove, dodao samo pola soka manjeg limuna i krenulo kuvanje. Agavu dodaju po ukusu.
      🙂

  2. Smeli ovaj kolac da se jede u restrikciji? I da li uopste sme neki slatkis koji bi sadrzao namernice dozvoljene u restrikciji i steviju ? I jos jedno pitanje sme linu restrikviji kokosovo brasno i ulje organik devicansko?

Ostavite komentar