Ako imate malo veće društvo na …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada se pripremam za lajv Pidžama party nedeljom umem žestoko da preteram. Posebno ako sam sama u kuhinji i uvek mislim da neću imati dovoljno zanimljivih jela. I onda tako subotom nakupujem stvari kao da imam pedesetočlanu porodicu. I, na žalost, često deo hrane završi u đubretu, jer ne stignem da iskoristim sve. Posebno one namirnice koje brzo propadaju.
A kako sam juče ujutru postala besna kao ris čim sam sela za kompjuter i videla da mi je Fejsbuk obrisao sve preglede poslednjeg lajva, dan je bio veoma zanimljiv. Prvo sam Cukerbergu psovala sve do 45. kolena, zatim onako ljuta u petoj brzini odradila gomilu posla za kompom, a onda kao furija uletela u kuhinju da oribam zaostale stvari od nedelje.
I počela da brojim šta mi je sve preostalo. Aha, nekoliko pečuraka, ljuta paprika, slatka paprika, brdo začinskih biljaka, batak, belo meso, paradajz, heljda…… E pa, nećete završiti u kanti za smeće.
I tako je nastao ovaj fini gulaš / paprikaš.
Potrebno vam je:
- 5 – 6 pečuraka
- 1 konzerva paradajz pelata
- 2 – 3 čena belog luka
- 1 slatka paprika
- 1 / 2 ljute paprike
- 1 / 2 veze mirođije
- 1 ispečen batak
- 1 skuvano ili ispečeno belo meso
- Ili već kombinacija mesa koja vam je ostala od nekog obroka
- 2 – 3 kašike maslinovog ulja
- Malo vode
- Začini: Morska so, biber, medieranska mešavina, šta vam padne na pamet
Povrće i mitođiju iseckajte. Meso možete takođe, ali ja sam ga rukama iskidala onako na sitno. Ubacila sam ulje u šerpu, blago zagrejala pa dodala prvo paradajz pelat, zatim svo povrće i iskidano meso. Dodala malo vode, začine i pustila da se krčka ali kratko jer se povrće jako brzo skuva a ne treba da se prekuva, a meso je već ionako bilo termički obrađeno. Možda se kuvalo destak minuta.
I voila, eto dobrog ručka od ostataka. Nema bacanja, ekonomizacija!
Pogledajte poslednji Pidžama party koji mi je Fejsbuk sabotirao, a svašta je spremljeno. I par grešaka napravljeno jer sam smotana:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/411885309498060/