Brzi gulaš (paprikaš): “Daj šta daš”

29/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada se pripremam za lajv Pidžama party nedeljom umem žestoko da preteram. Posebno ako sam sama u kuhinji i uvek mislim da neću imati dovoljno zanimljivih jela. I onda tako subotom nakupujem stvari kao da imam pedesetočlanu porodicu. I, na žalost, često deo hrane završi u đubretu, jer ne stignem da iskoristim sve. Posebno one namirnice koje brzo propadaju.

A kako sam juče ujutru postala besna kao ris čim sam sela za kompjuter i videla da mi je Fejsbuk obrisao sve preglede poslednjeg lajva, dan je bio veoma zanimljiv. Prvo sam Cukerbergu psovala sve do 45. kolena, zatim onako ljuta u petoj brzini odradila gomilu posla za kompom, a onda kao furija uletela u kuhinju da oribam zaostale stvari od nedelje.

I počela da brojim šta mi je sve preostalo. Aha, nekoliko pečuraka, ljuta paprika, slatka paprika, brdo začinskih biljaka, batak, belo meso, paradajz, heljda…… E pa, nećete završiti u kanti za smeće.

I tako je nastao ovaj fini gulaš / paprikaš.

Potrebno vam je:

  • 5 – 6 pečuraka
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 2 – 3 čena belog luka
  • 1 slatka paprika
  • 1 / 2 ljute paprike
  • 1 / 2 veze mirođije
  • 1 ispečen batak
  • 1 skuvano ili ispečeno belo meso
  • Ili već kombinacija mesa koja vam je ostala od nekog obroka
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja
  • Malo vode
  • Začini: Morska so, biber, medieranska mešavina, šta vam padne na pamet

Povrće i mitođiju iseckajte. Meso možete takođe, ali ja sam ga rukama iskidala onako na sitno. Ubacila sam ulje u šerpu, blago zagrejala pa dodala prvo paradajz pelat, zatim svo povrće i iskidano meso. Dodala malo vode, začine i pustila da se krčka ali kratko jer se povrće jako brzo skuva a ne treba da se prekuva, a meso je već ionako bilo termički obrađeno. Možda se kuvalo destak minuta.

I voila, eto dobrog ručka od ostataka. Nema bacanja, ekonomizacija!

Pogledajte poslednji Pidžama party koji mi je Fejsbuk sabotirao, a svašta je spremljeno. I par grešaka napravljeno jer sam smotana:



Ostavite komentar