Zvezda dana: Pizza umak

26/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Svake nedelje napravimo nešto jednostavno, nešto potpuno novo i nešto baš bezobrazno. A ovaj pizza umak (dip) je jelo zbog kojeg možete da rizikujete da vam se ljudi za stolom pobiju oko zalogaja više.

Kako sam spustila činiju na astal tako su sve ruke pojurile u nju. A i trebalo bi da se jede toplo, dok se sir lepo razvlači.

Uh, zato volim ovu ishranu, jer zapoveda masno ujutru, pa bez griže savesti možete da uživate u skoro svemu.

Pogledajte kako sam napravila pizza umak i još po nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/574415300047817/

 

Ovo je verzija za one van restrikcije, ali mže lako da se prilagodi i restrikciji tako što ćete koristiti samo jednu vrstu sira i to onu koja se najbolje topi, a to je sveža mocarela. Mada, čak i ako ste u restrikciji i dobri ste, možete da se i ovako častite. Pravilo o mešanju više mlečnih proizvoda nema veze sa mršavljenjem već se veruje da se sa što manje pomešanih namirnica bolje vari.

Ali da se vratimo ovom bezobrazluku od doručka.

Prvo napravite marinara sos. svako ima neki svoj recept, čak u i u Italiji a kamoli kod nas koji volimo da sve lokalizujemo. Međutim, meni je najdraža ona najjednostavnija verzija koju možete da napravite i u većoj količini pa da koristite i uz neko meso za ručak.

Potrebno vam je:

  • 1 konzerva pelata
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 dcl belog vina
  • Italijanska mešavina začina (morska so, majčina dušica, ruzmarin, paprika, biber, bosiljak, slačica)

U šerpicu stavite maslinovo ulje, blago zagrejte pa dodajte paradajz i vino. I pustite da tiho krčka. Ne brinite što ima belog vina, ono će ispariti jako brzo i samo ostaviti poseban šmek iza sebe. Na pola krčkanja dodajte ispresovan beli luk i začine. I pustite da tečnost ubri da vam ostane gust sos. I ne zboravite da promešate s vremena na vreme. Ja sam sos napravila uveče i ostavila da čeka jutro.

A sada ostali sastojci za ovaj fantastičan pizza umak.

Potrebno vam je:

  • 250 gr sitnog sira (ali da nije jak, u originalnom receptu ide rikota sir)
  • 1 kesica parmezana (da se ne lažemo jeftinija je nego da sam rendala parmezan koji imam, čuvam ga za sendviče s puterom)
  • 2 loptice sveže mocarele
  • 1/2 ljute paprike (ako je manja, stavite celu)
  • Oko 50 gr seckanih crnih maslina (treba da pokrijete celu površinu pa stavite koliko vam je potrebno)
  • Cca 15 krugova narezane Kosmajske kobasice
  • Opet italijanska mešavina začina (gore imate sastav, pa možete sami da je napravite
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja

Ako imate vatrostalnu staklenu činiju, odnosno pleh, koristite njega, da se pizza umak lepo vidi.

Namažite sa malo maslinovog ulja pa po dnu stavite sitan sir da lepo prekrijete, ali da ne bude predebelo. Prst visine sasvim dovoljno. Sve možete da vidite u videu gore. Prelijte sa malo maslinovog ulja i stavite začine. Zatim stavite marinara sos. Ova gore količina ide cela. A onda parmezan. Pa red maslina, pa red ljute paprike. A onda sve prekrijte mocarelom i završite redom Kosmajske kobasice. Preko zalijte sa još malo maslinovog ulja. I pravac zagrejana rerna. Na 220 stepeni. Gotovo je kada se sav sir rastopi.

Svi hleb u ruke i kako činija bude spuštena na sto – umačite. Sve dok ne nestane, a biće brzo. Ne pričajte dok to radite, možete samo da mumlate ili će neko pojesti i vaš deo.

Prijatno!

 



Ostavite komentar