Punjeni plavi patlidžan sa salatom od rendane cvekle i šargarepe (malo zdravlja pored ovolikog mesa …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Puno spremam u toku dana, ali često, priznajem, posustanem za večeru. Bude to uglavnom neka najjednostavnija hrono večera. Tunjevina ili komad mesa sa salatom, uglavnom. Ali, za ovu večeru sam htela da spremim nešto posebno. I tako sam na pijaci pre neki dan ugledala njih – te divne žute okrugle tikvice. Pečurke u istoj boji su bile prvi izbor. Onda sam rešila da unesem malo kontrasta u vidu zelenog povrća.
Za ovaj delikates potrebno vam je:
- 4 veće okrugle tikvice,
- 500 grama lisičarki,
- 2 zelene paprike,
- 2 mlada crna luka,
- 2 mlada bela luka,
- veza peršuna.
Pažljivo isecite tikvice vodeći računa o gornjem delu, kojim ćete ih poklopiti prilikom pečenja.
Izdubite ih, ali sačuvajte punjenje i naseckajte ga na kockice zajedno sa ostalim povrćem.
Izručite sve naseckano povrće, u tiganj u kome je na srednjoj temperaturi zagrejano malo maslinovog ulja. Kada pečurke puste vodu, pojačajte vatru, a zatim je opet smanjite kada vidite da je voda isparila. Začinite ovo jelo samo sa morskom solju i biberom (po ravna kašičica).
Proces prženja bi trebalo da traje 15–20 minuta. Zatim napunite tikvice. Ne znam kako, ali meni je smesa bila taman. Stavite ih u neku šerpu koja ima pogodne ručka i može u rernu. Moja je keramička, pa je nisam zamašćivala. Pecite 25 minuta na 200°C. Kada poslužite jelo, ukoliko osetite da vam je ukus blag, poprskajte ga sa nekoliko kapi umeboši sirćeta.
Prijatno!