Kuva i piše: Ana Ćubela Za sve koje mrzi da prave …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Generalno jedem jednostavne obroke. Ujutru hleb i sir ili hleb i jaja ili neki sendvič, povremeno kačamak sa slaninom i kajmakom. Za ručak parče mesa i povrće, nekad neskrobno, nekad skrobno. Nisam u restrikciji pa mešam. Užina i večera su mi tek jednostavne. Jedna voćka i šaka orašastog, a za večeru uglavnom riba sa salatom.
U poslednje vreme mi najviše prija kupus salata. Valjda nam je svima potrebno osveženje.
Ali umem da napravim i nešto komplikovanije, jer u svakom obroku treba uživati. Danas su na red došli mafini. Nekada sam ih stalno pravila. Slani naravno. Uvek sa volela više slano nego slatko.
Potrebno vam je:
- 3 jaja
- 6 punih kašika brašna (ja sam mešala ražano i ječmeno)
- Prstohvat morske soli
- 1, 5 kašičica praška za pecivo
- 1/3 tikvice (oko 60 grama)
- 150 grama sira (ja sam savljala ementaler, oni koji su u restrikciji mogu svežu mocarelu)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 decilitra kisele vode
U činiji sam prvo umutila belanca sa malo soli.
A onda sam dodavala jedno po jedno žumance. Pošto se deo žumanca zalepio za činiju, dodala sam malo kisele vode da ih “skinem” s ivica. Sve sam to umutila pa dodala prašak za pecivo a onda i brašno. Malo sam mutila mikserom a onda prešla na špatulu. Poslednje sam dodala narendane tikvice i narendan sir.
U činijice sam stavljala pek papir pa ih punila. Od ovih sastojaka sam dobila smesu za 6 manjih činijica. Vi ne morate njih da koristite, možete i kalup za mafine.
Poređajte činijice na pleh pa stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni oko 20 minuta. Proverite čačkalicim da li su gotovi. Zbodite je i izvucite, ako se ništa ne lepi za nju, to je to.
A zašto se zovu zlatni? Pa zato što su dobili lepu žutu boju iako sam koristila ražano brašno. I zato što su bili prva liga.
Prijatno!
PS. Kao što sam već rekla, oni koji prate pravila restrikcije, u mafine mogu da stave svežu mocarelu iscepkanu na sitno. Ali to će i dalje biti komplikovano jelo koje treba jesti jednom u desetak ili petnaest dana.