I dobitnik je……
Kuva i piše:
Jovana Ivanović
Listah neke kuvare, te naiđoh na ovaj zanimljiv recept koji sam prilagodila nama…
Hrono varijanta vranjanske zalivene prazne pite poznatije kao samsa.
Sastojci za 4 kore:
- 300 gr brašna ( ja sam koristila meku speltu )
- Malo soli
- 150 ml hladne vode
Zamesiti testo, podeliti na 4 jufke i ostaviti oko pola sata.
Istopiti 2 kašike masti.
Nakon pola sata oklagijom razvlačiti jufke u kore, što je tanje moguće. Premazati koru mašću i “spakovati” je kao harmoniku pa ređati u podmazan pleh. Tako sa sve 4. Ređate ih u krug, da dobijete oblik okrugle pite. Pre pečenja iseći pitu. Peći oko 20ak min u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Kada je dobila zlatnu boju premazati je mešavinom kiselog mleka, ispasiranog belog luka, a ja sam dodala i vlašac. Vratiti pitu u rernu koju ste isključili, da lepo upije fil.
Vranjanci znaju znanje, nema šta!!!