Živele prolećne kombinacije! Pesto od sremuša i suncokreta

02/04/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Jeste li se šetali ovih dana pijacama? Sem leta kada su na pijacama moji omiljeni proizvodi paradajz, paprike, patlidžani, tikvice, sve moguće vrste sezonskog voća, proleće prosto obožavam, jer posle dosadne i hladne zime i jednoličnih tezgi, sada sve vrvi od zelenila. Tu je sav mogući zeleniš, od začinskog bilja u vidu sveže mirođije, mladog lista celera, rukole, bosiljka, nane, sremuša, tu su i blitva, spanać, mlado zelje, kopriva, jarko zeleni kupus…

I kada nemam dovoljno novca za neku kupovinu, volim da prođem i uveselim se raskošnim bojama. A kada posle dugo vremena ugledate sve to, odjednom vam se sve jede. Moj prvi zeleni izlet ovog proleća bio je pesto od sremuša. Šta ću kada ga obožavam. Posle je na red došla rukola, a onda i mirođija.

Pogledajte kako smo pravili domaću pastu, prolećne umake, bademovo mleko, lazanju….

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/350435215573144/

Takođe, s obzirom da je Uskršnji post u toku, ovaj raskoš od zeleniša je pravi spas, posle monotone zimske hrane. I ovaj Pidžama parti je bio u znaku „Zeleno volim te Zeleno“. S obzirom da ste videli da pravljenje domaće testenine i nije tako komplikovano i da je moguće napraviti je i sa integralnim brašnima, morali smo da osmislimo i ono bez čega svaka testenina nije kompletna. Sos. Naravno spektar svega onoga čime možete da „zalijete“ testeninu je širok, ali one naturale varijante često su najbolje. Za sve one koji poste, pesto sosevi su idealni. Em su ukusni, hranljivi, a prigodni su i za ručak, kao preliv za neko povrće. Testenina nije bila posna, pa možete kupiti neku integralnu testeninu (vodite računa o sastavima, jer u većinu dodaju pšenično brašno, ali mogu se naći i testenine od čiste spelte, raži, ječma, heljde).

Sremuša ima tokom aprila i maja. Vodite računa da miriše na beli luk. Mirišite mu korenčić, tačnije stabljike, malo ga stisnite i ako zamiriše na beli luk, to je pravi medveđi luk ili sremuš. S obzirom da postoji i biljka koja neverovatno podseća na sremuš, ali nije to, a čak je i opasna za stomak. Sa druge strane ne treba zaboraviti da je sremuš pravi prolećni čistač organizma, krvi, žuči i jetre od toksina nataloženih u organizmu tokom zime, zbog čega ga nazivaju “ubicom otrova” . Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Sremuš je bogat i etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, vitaminom C, karotenom…Pa I ako niste možda neki njegov fan, verujem da će se ipak naći na vašoj trpezi.

A za pesto od sremuša sa suncokretom vam je potrebno:

  • Šaka sirovog suncokreta
  • Veza sremuša
  • Maslinovo ulje
  • Sok od 1 limuna
  • So, biber

Prvo sameljite suncokret. Zatim dodajte sremuš i zavrtite opet blender. Maslinovo ulje, limunov sok i so i biber dodajte prema spopstvenom ukusu. Lično mislim da je za pesto od sremuša malo više limunovog soka idealno. Možete ga napraviti gušće pa mazati na hleb, prelivati vrelu testeninu. Takođe ako dodate malo više ulja i limunovog soka, biće kao sosić, idealan za prelivanje grilovanog ili pečenog povrća. Oni koji ne poste, ovim “pesto – sosićem” mogu začiniti meso. Ja ga lično koristim i kao dressing za salate.

Probajte i javite utiske. Prijatno.Ostavite komentar