Kuva i piše: Ana Ćubela “Kad ima hleba i tuga je …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Zima je godišnje doba kada imamo potrebu za jačom hranom, jer logično moramo ugrejati organizam. Zima je i godišnje doba, kada imamo neopisivu potrebu da se ušuškamo u tople domove. Zima, kao takva, tmurna i hladna, iziskuje mnogo veselih i emotivnih trenutaka, da bi lakše pregurali kratak dan i temperaturu u minusu. Zato posebno zimi, volim da dočekujem i ugošćavam prijatelje i drage ljude.
Pre nekoliko dana organizovala sam veseli, nasmejani ali i ukusan doručak. Omiljena hrana moje ekipe, kao i moja su jaja. Nisam pravila menemen, jer je on više prolećni i letnji doručak, već su jaja završila na tradicionalnim zimskim namirnicama – slanini, sremskoj kobasici, luku, praziluku i paprikama. Greje dušu i stomak.
Ovako će to izgledati ako spremate zimska jaja za sebe:
- 2-3 jajeta
- parče slanine
- parče sremske kobasice
- 1 crveni luk
- parče praziluka
- 2 manje paprike
Na svinjskoj masti propržite isečenu slaninu i kobasicu. Može i samo slaninu. Zatim dodajte na rebarca isečen crveni luk i sitno sečen praziluk. Slobodno neka vatra bude jača( od 6 podeoka, ja pržim na petom), jer će tako luk brže biti karamelizovan, a to ovom jelu daje šmekilić. Dodajte na štapiće sečenu papriku i mešajte. Kada vidite da je su klonule, a luk se karamelizovao, napravite mala udubljenja i dodajte jaja. Ja inače uvek belanca izmešam sa ostatkom „podloge“, trudeći se da žumanca ostanu cela. Poklopite na minut, koliko da žumanca samo malo se ispeku, ali ne skroz, ako kao moja ekipa i ja, volite rovita žumanca.
I wuaaaalaaaa. Može da krene umakanje. Savet, slaninu i povrće možete ispržiti i veče pre. Ostavite u šerpici, a ujutru samo malo ugrejte na vrelom tiganju i dodajte jaja.
A kakvo je to umakanje bez mirišljavih i mekano-krckavih lepinja. Na neizgovorene želje ja reagujem kao zapeta puška, te sam veče pre zamesila nadaleko čuvene, ali zaista preukusne i mirišljave lepinje. Isprobala sam razne kombinacije brašna, a za ovaj prijateljsko-zimski doručak pravila sam sledeću kombinaciju.
A za krckavo-mirisne lepinje potrebno vam je:
- ½ šolje raženog brašna
- 1 ½ šolja ječmenog brašna
- 1 šolja heljdinog brašna
- 1 šolja kozje surutke
- 2 šolje tople kisele vode ( možete i sve šolje kisele vode, bez surutke)
- 2 kašike psilijuma
- 1 kašika čia semenki
- 4 kašike kima
- 6 kašika sušenog crnog luk
- kašičica soli
- prašak za pecivo
- puter
Napomena: Ovo je mera za nekih 12 lepinja. Odnos brašna i vode je isti, jer stavljamo psilijum i čia semenke, koje popiju vodu. Što duže stoji masa, više će vode popiti pomenute biljčice i masa će biti gusta, ne previše tvrda. Smanjite ako želite količinu brašna. Mada super je da ispečete svih 12, pa deo stavite u zamrzivač. Čak i ako stoje u frižideru, tako bajate, posle kratkog grejanja u tosteru ili rerni ili tiganju, postaju ponovo čarobne.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Umesite varjačom sve sastojke i ostavite testo da stoji nekoliko sati, najbolje preko noći, pa pecite ujutru, jer se lepinje brzo peku. Ujutru dodajte kesicu praška za pecivo. Mokrim rukama oblikujte loptice. Masa će biti gusta, ali žitka. Mokrim nožem, malo bocnite testo, možete napraviti i unakrst useke. Na svaku kuglicu testa ( ne brinite, dok stoje na plehu, možda se malo spuste i „razliju“) stavite dobro parče putera. Mada sam ja stavljala i malo otopljenog putera u testo. Sve to ide u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Tajmer podesite na 30 minuta i budite spremni da se kućom štiti opojni miris. Stavite ih po vađenju iz rerne na rešetku, da se malo prohlade i da iz njih izađe vlaga.
Sve ostalo je guštiranje. Meni je bilo sjajno uz Milicu, Anu i Roberta, jer se razumemo pogledom, iako smo tog jutra baš bili pričljivi i za smeh neviđeno raspoloženi. A za ovakav zimski doručak, posebno.
Iznenadite sebe i drage ljude. Ugodite i sebi i dragim ljudima. Ugrejte se hranom i smehom u ove zimske i tmurne dane. A mi već organizujemo novo doručkavanje 😀
Uživajte i Prijatno :*
Dodajte alevu papriku, ljutu ako volite, biber u zrnu i lovorov list. Kada provri voda, smanjite(ja kuvam na 1,5, a moja ringla ima šest podeoka, pa procenite koja je to jačina). Kupus treba da se krčka, nikako da jako vri. 10-15 minuta pripreme i vi ste u ovom trenutku završili. Sada je sve na ringli 😀 .
Kupus je kuvan već za pola sata i tada možete da ga jedete, ali….ako ga kuvate bar tri sata, biće bombonica. Verujte sve sam tajmere isprobala. Ako ga slučajno i zaboravite, ne brinite…kao što rekoh na početku „ nemoš se prekuvat„
Uživajte i prijatno 😀
Njam 😛