Predlozi za doručak, ručak i večeru.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Onda kada imam vremena, uvek pravim domaće pecivo. I da se ne lažemo, nema lepšeg od toga. A ova naša hrono peciva se definitivno brzo spremaju jer nema kvasca u njima i nema šta da čekamo i više puta mesimo.
Ovog puta sam iskoristila sva integralna brašna koja sam pronašla u kući.
Potrebno vam je:
- 30 grama ražanog brašna
- 30 grama ovsenog brašna
- 30 grama prosenog brašna
- 30 grama heljdinog brašna
- 30 grama speltinog brašna (plus za radnu ploču)
- 120 militara vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice morske soli
- Semenke po želji
Prvo umešajte brašna, so i prašak za pecivo. Pa onda dodajte ulje i vodu. Sve zamesite kašikom i prebacite na radnu ploču koju ste posuli brašnom. Malo doradite testo, ali ne previše. Treba da ostane meko i ispod površine lepljivo. Formirajte pravougaonik pa ga isecite na kocke. Po površini pospite semenke po želji i malo ih utapkajte mokrim riukama da ne bi spadale.
I pleh stavite pek papir. Pa onda uzmite neku špatulu i sa njom prebacite zemičke u pleh.
U suprotnom bi mogle da se raspadnu. A i malo će se zalepiti za radnu površinu.
Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 ili 210 oko 15 do 20 minuta.
Dok sam čekala da se ispeku, skuvala sam par jaja. Kada su bile gotove, lepinje sam pustila da se malo ohlade, a zatim ih prepolovila, mazala puterom, ređala jaja, paradajz i ljutu papriku. Običan a odličan hrono doručak.
Prijatno!