Zeleno – bela salata

31/03/2015

Salata sa belancetom-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Nikad nisam bila preterano disciplinovana u životu, barem ne do hrono ishrane. Ona me je nekako naterala da planiram i pridržavam se zadatog. Verovatno zato što sam efekte videla jako brzo, i zato što mesecima bez ikakvog problema održavam ono što mi se sviđa. A verovatno i zato što postoji veliki broj ljudi koji prate ovaj blog, pa mi ne daju da pogrešim 😉 .

Šalu na stranu, ne jedem uvek ispravno i po hrono. Imam i ja žute minute ili neke želje. Pojedem i “pravo” slatko ponekad, ali i “karađoku” (čitaj: Karađorđevu šniclu koja se sprema sa prezlom), i to uveče. Ili krompir. Davno sam odlučila da neću da robujem bilo kome ili čemu, pa ni sebi ili svojoj ishrani. Ali opet, ovi izleti su retki, jer mi često ne prijaju. A i zato što volim svoju, sada već regularnu, hrono hranu.

Sa druge strane, sa hrono obrocima skoro nikad nemam problema. Doručak mi je uvek izuzetno bogat i veliki, kao da ću na oranje da pođem, ručak srednje jak, dok je večera, iako ponekad obilna, dosta lagana. U 90 odsto slučajeva. I to mislim da je ključ mog uspeha. Kao i činjenica da ne preterujem sa slatkim, iako bih mogla da užinam i svaki dan.

Iz ručka ponekad izbacim protein, ali iz večere skoro nikad. Volim da ga bude makar malo.

Salata sa belancetom i bazamikom

Za ovo jelo vam je potrebno:

 • Pola zelene salate, obične “puterice”
 • Trećina pakovanja “matovilca” ili 2 šake
 • Jedno belance
 • Malo suncokreta (ako ste u restrikciji onda ga preskočite)
 • Balzamiko (ako ste u restrikciji, stavite limunov sok)
 • Rotkivce (ako ste još u fazi mršavljenja, takođe preskočite. Ili zamenite krastavcem)
 • Maslinovo ulje
 • Morska so

Salatu dobro operete, isečete na trake i ubacite u činiju sa matovilcem. Na teflonskom tiganju ispečete belance, stavite ga preko salate, i sve pospete sa malo semenja, balzamikom i malkice maslinovog ulja. Posolite po želji. A i ne morate, jer kiselina balzamika daje dovoljan ukus.

Gotovo je za dva minuta, a cena bez matovilca ne prelazi nekoliko desetina dinara. Sa njim malo više 😉 .

Prijatno!

 

 4 komentara

 1. Zašto da se preskoče rotkvice? Jer su, kao, korenasto povrće? Ali u njima je u 100 g samo 1,9 g šećera.

  1. Zato što je pravilo da se uveče jede samo zeleno ili belo. Mnogima to zvuči kao glupost ali ja mislim da je ta podela odlična jer tera ljude da jedu što raznovrsnije. I držim se tog pravila.

 2. Poštovana Ana,na šta mislite kad kažete ispečete belance u teflonu.Da li to znači da se nesme staviti mast ili maslinovo ulje.Ja sam u restrikciji i početnik u svemu ovome.Hvala 🙂

Ostavite komentar