Zelena projara

16/08/2018

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Verovatno svako ima neki svoj recept za projaru. Ja volim da eksperimentišem, da oduzimam, da dodajem, a vrlo često volim da je pravim i odokativnom metodom. Za ovu zelenu koja je pomutila steanicu Hrono recepti jer nisam stigla da odmah ispišem recept biće potrebno:

  • 1 pakovanje briketa spanaća
  • 3 šolje brašna (pola meko speltino, pola ječmeno)
  • 3 jaja
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje hladno cedjenog suncokretovog ulja (izvinte me, ali ne volim maslinovo u proji)
  • 1 prašak za pecivo
  • Stari sir po želji

Spanać otopiti dinstajući na malo putera.

Za to vreme umutiti penasto jaja, pa dodati mokre sastojke, posloliti, dodati i pzp i brašno. Umešati otopljeni na puteru spanać. Varjačom umešati prstima izgnječen sir i ako je masa suviše gusta (a to će zavisiti od brašna) dodati još malo kisele vode.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Struktura testa treba da je kao jogurt. Izliti u podmašćen pleh (ja koristim mast) i bogato posuti susamom.
Peći u zagrejanoj rerni, na 220 stepeni.

Poslužiti toplo, mada je odlična i sutradan.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

Pogledajte još:

Projara sa koprivom (“crnogorska pizza”)

Ječmena projara sa tikvicama

Projara od prosenog brašna

Proja od integralnog brašna sa povrćem

Nabildovana proja ili projara

Proja od starog peciva

Proja sa ajvarom i šunkom

Proja sa prosenim brašnom



Ostavite komentar