Zdrav majonez od indijskog oraha i začina

17/12/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Neverovatno je da bez obzira što jaja obožavam, a takođe neizmerno volim rusku salatu (pogotovo onu koju pravi moja mama bez šunki, krompira i sa specijalnim tajnim sastojkom koji potpuno diže ovu salatu na viši nivo), nikada nisam volela majonez. OK, ide u rusku salatu ( mislim naravno na domaću izvedbu istog) ali tek toliko da poveže smesu. Mamina ruska je uvek bila jako gusta, premazana dodatnom količinom majoneza, a to se radilo kaže, da se salata ne suši ( iako naravno u frižideru stoji sa poklopcem). Ja sam taj sloj uvek strugala i jela rusku viljuškicom uz po koji zalogaj hleba.

E sada kada sam vam završila ovu uvertiru o majonezu, vreme je da vam dam i recept za zdravi majonez. Ne kažem da ovaj izvorni majonez, od jaja, ulja, limunovog soka i soli nije zdrav, ali je poznato da je veoma kaloričan, a da nije baš idealan ni za naše krvne sudove, zbog spoja masnoća iz jaja i ulja (bez obzira što je poslednjih godina razbijen mit o uticaju jaja na holesterol).

Pogledajte šta smo svre spremili uz ovaj “majonez”:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/550667329030958/

Ipak za sve vas koji volite da isprobavate zdrave alternative, ovaj majonez od indijskih oraha je sjajan predlog. Kako ne smem da jedem mnoge orašaste plodove, dve Ane na hrono nedeljnom doručku kažu da je ovaj majonez bio sjajan.

Za zdrav majonez bez jaja potrebno vam je:

  • 1 šolja indijskog oraha
  • par običnih oraha
  • sok od ½ limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja (ili više ako procenite da je pregusto)
  • ¼ šolje vode
  • kašičica senfa
  • kašičica kurkume
  • mirođija
  • so i biber po ukusu

Indijske orahe potopite u vodu na nekoliko sati. Ili i kraće ali onda neka voda bude vruća. Stavite u blender oceđene indijske orahe. Dodajte sok od limuna, ulje, senf, vodu, kurkumu i mirođiju. Sve izblednirajte. Ako hoćete original izgled majoneza, izbegnite mirođiju, ali mi je volimo, pa smo je zato stavili. Probajte i dodajte po ukusu soli i bibera ili možda još soka od limuna. Ana je rekla da može i mrvica čena belog luka, ja sam stavila dve, tri mrvice. Svakako prvo probajte, pa dodajte razne začine koje volite.

Pročitajte još:

Postan majonez bez jaja

Možete početi mazanje, umakanje ili primeniti neku sebi omiljenu gastronomsku „vežbu“ . Uživaćete verujem.

Prijatno!

Šta smo sve spremili te nedelje:

Kako da napravite zelene lazanje? Pa lako

Lazanje Verde

Mafini sa pancetom i spanaćem

Retro integralni krekeri

Sirovi ajvar sa tahinijemOstavite komentar