Zašto da palite rernu: Lepinje iz tiganja

16/03/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Zašto biste “palili” rernu za nekoliko lepinja. Em treba vremena da se zagreje, em drastično povećate račun za struju. A skoro sve može u tiganju. Čak i hleb, neki tanji naravno. Lepinje se podrazumevaju.

Već imam nekoliko recepata za njih na blogu:

Lepinje iz tiganja i začinjena kajgana

Pet minuta lepinje iz tiganja

Brze lepinje iz tiganja

 

Ove poslednje, brze lepinje, su mi najdraže. Pre neki dan sam odlučila da napravim nove i ispale su jako dobro. Ali sam pravila i suvu i masniju varijantu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Svojevremeno sam “pozajmila” od mame tučeni, odnosno liveni tiganj. Mnogo dobra stvar i nabavite tako nešto ako možete. Prvu lepinju sam pekla bez ičega, samo sam u tiganj dodala brašna, da lepinja ne bi izgorela jer je dobro da se peče na nižoj temperazuri malo duže, kako bi se lepo ispekla. U tiganj se na dno stavi brašno pa preko lepinja. I ono bude prvo na udaru toplote pa zaštiti testo.

Kada se na ispekla, očistila sam tiganj ubrusom od brašna i drugu lepinju namazala maslinovim uljem. Sa obe strane. I opet pekla na tihoj vatri. I moram da priznam da je ova sa uljem ispala 10 puta bolje. Vi isprobajte i jednu i drugu varijantu.

Potrebno vam je:

  • 100 gr ražanog
  • 50 gr ječmenog + za doradu
  • 1 belance
  • 100 ml vode
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja + za premazivanje

Belance je tu da se smesa lepše poveže.

Pomešajte suve sastojke pa dodajte vodu i ulje. Zamesite testo, pospite još malo brašna na radnu poloču pa ga dodadite da se ne lepi. Ali ne sme da postane tvrdo, tako da nemojte dodavati puno brašna i previše mesiti testo.

Podelite ga na dva dela i formirajte veće ali tanke lepinje. I pecite jednu po jednu kao što sam gore već navela.Iako su bile tanke mogle su da se preseku po sredini, taman da se napravi sendvič, ako neko želi. Ja sam ih jela sa jajima i ajvarom.

A evo kako izgleda i presek:

Isprobajte pa javite kako se vama dopalo.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar