Zasadite vlašac, isplatiće se višestruko

15/03/2017

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Vlašac je začinska biljka čiji ukus blago podseća na luk. Prepoznaćete je na pijaci po tome što podseća na običnu travu, samo su vlasi deblje. I mirišu.

Ali jedan mali struk vlašca na pijaci košta minimum 50 dinara, dok u nekim trenucima cena ide i do 150 dinara. Ili više. Papreno, ukoliko znamo da ova biljka raste maltene kao korov, nisu joj potrebni bilo kakvi posebni uslovi i obnavlja se svakog proleća.

Pa zato predlažem da ove godine obiđete pijace i pronađete evlašca, ponesete ga kući i presadite. Uzmite nekoliko i napunite velike saksije. Posle veoma kratkog vremena, vaše saksije će izgledati ovako:

Vlašac cveta od maja do avgusta. Ne sve vreme, ali negde u tom periodu se pojave divni ljubičasti cvetići. Tada ne treba da se koristi sa jelo jer su mu stabljike dosta čvrste. Sačekate da cvetanje prođe i nastavite sa upotrebom. A traje sve do prve jake zime. Sve dok se temperatura jako ne spusti. Do tada ćete imati divne zelene travke na terasi.

Saksiju ne morate da unosite, samo počupajte ono što je počelo da propada. Sa prvim prolećem, vlašac će ponovo krenuti da raste, a već pred leto i da divlja.

Ovo je moj vlašac na terasi slikan jutros:

Samo moram da se raspitam koji je najbolji način za presađivanje zemlje, jer vlašac s godinama bude sve tanji nego prve godine. Verovatno zemlja bude ispošćenja i treba je zameniti.

Negde sam naišla na podatak da ga još zovu ptičiji luk, drobnjak i luk rezanac. Jako je prijatnog mirisa i ukusa, nije jak kao običan luk. Lepo se seče i može da posluži kao ukras za svako jelo.

Sadrži vitamin C. K i A, kao i minerale fosfor i gvožđe. Kao i drugo zdravo bilje i vlašac se u narodu ponekad koristio i kao pomoć u lečenju. Veruje se da ima prirodno antibakterijsko dejstvo, prirodan je diuretik i samorac protiv visokog pritiska.

I slaže se apsolutno sa svime. možete da ga stavite u namaze, u pite, u salate, preko mesa, ribe ili bilo kojeg povrća.

Recepti s vlašcem:

Palačinke sa lososem i vlašcem

Oslić sa kurkumom i vlašcem

Mafini sa sirom i vlašcem

Brza pašteta od tune

Salata sa poširanim oslićem

Pita sa prolećnim zelenišem

Pavlaka s vlašcem

Amarant sa dimljenim vratom

Jaja sa tunjevinom i vlašcem

Palačinke sa tikvicama i poširanim jajima

Ljut namaz s renom

Zapečeni ječamOstavite komentar