Kuva i piše: Ana Ćubela Biftek je najkvalitetniji i najcenjeniji …
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Često pravim rižoto sa povrćem jer djeca i muž vole. Pravila sam ga pred maraton jer je trebalo unijeti energije, pa je ostalo i viška koji sam čuvala u frižideru i odlučila da ga zapečem u pamidorama.
Ja ga uvjek pravim količinu za par dana pa prilagodite sebi:
- 100 gr riže
- 1 kapula
- 1 manja tikvica
- 1 paprika
- 2 sake sjeckanih šampinjona
- 4 pamidore
- origano
- bosiljak
- maslinovo ulje
- čen bijelog luka
- so, biber ili čili
Kad god grilujem povrće uvjek to radim zasebno, jer mi nekako bude ukusnije.
Isjeckati svo povrće ( sem pamidora, naravno, i bijelog luka) na sitne kockice i propržiti svako pojedinačno. Ja to nekad radim na suvom tiganju a nekad na malo maslinovog ulja.
Rižu koju kupujem inače skuvam u slanoj vodi na pola, jer se kuva 45 minuta, začinim i pomiješam sa grilovanim povrćem i dodam sjeckani cešnjak.
Pamidorama otkinuti “poklopac”, izdubiti im meso kašikom i poređati ih u podmazan sud.
“Meso” koje smo izdubili stavimo u blender i napravimo paradajz sos kojem dodamo malo bosiljka i origana. Pola sipamo u rižoto, pola ostavimo za sok u kojem će se pamidore krčkati. Napuniti pamidore rižotom, poklopiti, posuti ostatkom paradajz sosa, malo maslinovog ulja i peci nekih 30 minuta na 200 stepeni u već zagrejanoj rerni.
PS. Ovo je odlično jelo za one koji su van restrikcije. Ili za one koji poste. Mada, ljudi na restrikciji ni u vreme posta ne bi trebalo da jedu rižu, već bi paradajz mogli da napune samo dinstanim povrćem i eventualno kinoom.