Ne, proso nije hrana samo za papagaje. Samo smo zaboravili na njega u nekom trenutku.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Svi stalno pričaju kako je hrana skupa, i u pravu su. Preskupa je. Ali sa malo “ekonomizacije” može puno da se uradi. Ovaj moj doručak, a bio je izdašan, verovatno nije koštao više od 60 dinara. A pritom sam i lepo očistila frižider od zaostalih parčića.
Uveče sam potopila šolju ječma u vodu. Ujutru sam tu vodu procedila i stavila ječam da se kuva. Pustila sam ga da vri dva ili tri minuta, sklonila sa vatre i poklopila. Kada sam se vratila iz šetnje, bio je gotov, ceo je nabubreo.
Procedila sam ga i ubacila u zemljanu posudu zajedno sa malo iseckane i propržene slanine. Ostalo mi malo parče sa kojim nisam mogla ništa drugo. Dodala sam dve ili tri kašike sitnog sira, takođe zaostalo. I dodala malo paradajz soka koji mi je, takođe, ostao od nekog ručka. Možda tri kašike. Posolila sam, pobiberila, sve dobro promešala i stavila u rernu.
Pustila sam da se krčka 15 do 20 minuta. I gotovo. Posula sam seckanim vlašcem i uronila u činiju 🙂 .
Oko 200 grama oljuštenog ječma u zrnu (geršla) sam platila 13,80 dinara. A iskoristila sam za doručak polovinu. Ako na to dodamo 3 kašike sira i paradajz sosa, parčence slanine i začine, ovo jelo ne može da košta više od 60 dinara. Nema šanse.
Bravo
Prekrasno,obožavam ječam,ja njega stavim mjesto riže za paprike i sarmu i to onda jedem za doručak naravno…….
Ana vi ste genije!
Hvala 🙂
Gersl smijemo u restrikciji? Hvala
Sme.
Na koliko stepeni ste pekli?
200 stepeni je dovoljno.
Da li mogu da se dodaju jaja? Verovatno bi to značilo da ne ide sir?
Ako pratite pravila restrikcije onda ili jedno ili drugo.
Da li je oljusten jecam integralni ili nije?
Plašim se da neoljušteni ječam nije baš zgodno jesti. I dalje je u pitanju celo zrno.