Zapečeni ječam sa sirom i paradajz sosom

26/03/2015

Jecam sa sirom i paradajz sokom 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Svi stalno pričaju kako je hrana skupa, i u pravu su. Preskupa je. Ali sa malo “ekonomizacije” može puno da se uradi. Ovaj moj doručak, a bio je izdašan, verovatno nije koštao više od 60 dinara. A pritom sam i lepo očistila frižider od zaostalih parčića.

Uveče sam potopila šolju ječma u vodu. Ujutru sam tu vodu procedila i stavila ječam da se kuva. Pustila sam ga da vri dva ili tri minuta, sklonila sa vatre i poklopila. Kada sam se vratila iz šetnje, bio je gotov, ceo je nabubreo.

Procedila sam ga i ubacila u zemljanu posudu zajedno sa malo iseckane i propržene slanine. Ostalo mi malo parče sa kojim nisam mogla ništa drugo. Dodala sam dve ili tri kašike sitnog sira, takođe zaostalo. I dodala malo paradajz soka koji mi je, takođe, ostao od nekog ručka. Možda tri kašike. Posolila sam, pobiberila, sve dobro promešala i stavila u rernu.

Pustila sam da se krčka 15 do 20 minuta. I gotovo. Posula sam seckanim vlašcem i uronila u činiju 🙂 .

Jecam sa sirom i paradajz sokom 4-s

Oko 200 grama oljuštenog ječma u zrnu (geršla) sam platila 13,80 dinara. A iskoristila sam za doručak polovinu. Ako na to dodamo 3 kašike sira i paradajz sosa, parčence slanine i začine, ovo jelo ne može da košta više od 60 dinara. Nema šanse.

Jecam-s12 komentara

  1. Prekrasno,obožavam ječam,ja njega stavim mjesto riže za paprike i sarmu i to onda jedem za doručak naravno…….

Ostavite komentar