Jutros nesto za ugrijati dušu.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za vikenda sam sebi dala malo oduška. I častila sam se za doručak jednim od mojih omiljenih jela – paprikama punjenim sirom.
I uvek više volim da punim zelene paprike. Zašto, nemam pojma. Iako nisu sočne kao crvene, meni su ove paprike u kombinaciji sa sirom mnogo ukusnije. I ivek gledam da kupim što duže.
Potrebno vam je:
- 2 zelene paprike
- 2 kriške mladog sira
- 1 belance
- 1 kašika lana
- Morska so
- Dva čena belog luka
- Malo kisele vode po želji
- 1 puna kašičica omekšalog putera
Paprike operite, obrišite i odsecite im delove sa drškom. Izvadite “srce” sa semenkama. Sir izgnječite u činiji, dodajte malo kisele ukoliko je suvlji. Zatim ubacite belance koje će sve lepo povezati.
Lan sameljite u mlinu za kafu. Ili ga smrvite u nekom malom avanu. Bitno je da pukne ljuska koja je jako tvrda.
Ubacite i njega u sir, kao i dva čena belog luka koja ste smrvili pre toga. Posolite po ukusu i stavite puter. Sve promešajte i punite paprike do kraja. Vratite im poklopce i položite ih u činiju koju ste namazali sa svinjskom mašću.
Ugrejte renu i ubacite paprike pokrivene folijom. Pecite tako dok malo ne omekšaju. zatim skinite foliju i nastavite da ih pečete. Ja to radim na 210 ili 220 stepeni. Negde na pola pečenja, paprike malo premažite mašću. Jako tanko, samo da ne budu suve. Ukoliko počnu previše da tamne, a nisu dovoljno mekane da biste ih izvadili, ponovo ih pokrijte folijom.
Dok su se one pekle, napravila sam tanku pogaču.
Za nju nemam neki poseban recept. Pomešala sam ražano i ječmeno brašno, dodala kašičicu praška za pecivo, prstohvat morske soli, malo maslinovog ulja i kiselu vodu. Zamesila sam kašikom testo pa ga izručila na pobrašnjenu ploču i samo malo doradila tek da se ne lepi. Istanjila sam testo prstima i prebacila ga u pleh. Kada su paprike na pola bile gotove, u rernu sam stavila i pogaču. Njoj ne treba više od do 15 minuta da bude gotova.
Ne znam da li je do parika ili sira, ili zbog toga što nigde nisam žurila, ali sam imala inspiraciju da se igram sa fotoaparatom.
Koristim Canon 700 D sa kojim i totalni amateri mogu da slikaju.
A od kako sam otkrila Landscape, boje na slikama su zaista neverovatne. I uopšte ne moraju puno da se obrađuju u Fotošopu. Doda se malo toplote i kontrasta i to je to.
A šta ste vi lepo jeli? I kakav hobi imate?
Koliko otprilike pečete paprike sa folijom i koliko bez? Hvala puno! Recept deluje sjajno!
Otprilike 15 minuta pokrivene, pa još 15 ili 20.