Zapečena spelta

17/10/2014

Zapecena spelta2 OSWALD

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Koliko god da se davim u zanimljivim pecivima za doručak, gledam da barem jednom do dva puta nedeljno ujutru jedem cela zrna žitarica. Ipak su ona najazdravija.

Za razliku od prosa ili heljde, spelti treba više vremena da se skuva, ili da nabubri.

Potopite je ujutru u vodu i ostavite. Uveče zaminite vodu i stavite da se kuva. Pustite da vri 6 do 7 minuta, zatim poklopite i sklonite sa vatre. Uvijte šerpu u neko ćebence i ostavite je tako do jutra. Ujutru je samo procedite i spremite za jelo. Možete je kombinvati sa bilo čim, ali je meni palo na pamet da je gratiniram.

Pomešala sam je sa sirom i seckanom šunkom i stavila u zagrejanu rernu. Pustila sam da se peče nekih dvadesetak minuta, tek toliko da se pomešaju ukusi i da sir počne da se topi.

Na ovaj način možete spremiti bilo koju žitaricu.

Prijatno!

 



Ostavite komentar