Kuva i piše: Ana Ćubela U poslednje vreme sve češće koristim …
Kuva i piše:
Milica Jović
Slavilo se u poslednje vreme puno rođendana, nekako su svi vezani za Anu. Prvo je bio rođendan bloga, pa onda Anin rođendan, a sada i rođendan Pidžama partija.
Spremale smo i posno i bezglutensko, ali i mrsno za pravu rođendansku gozbu.
Pogledajte rođendanski Pidžama party:
Ova zapečena torta se pravi od palačinki i svi su me pitali kako su tako jednake i lepe, a to je zato što ja palačinke uvek pečem na suvom teflonskom tiganju i okrećem silikonskom špatulom, a iste su jer imam malu kutlaču koju uvek punim do vrha i sipam na sredinu tiganja, tiganj ne pomeram, jer se testo jednako razlije.
Za palačinke je potrebno:
- 3 jaja
- 4 dl kisele vode
- 100 gr speltinog crnog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 2 kašike ražanog brašna
- 3 kašike maslinovog ulja
- Pola kašičice soli
- Pola kesice praška za pecivo
Umutiti kratko jaja i kiselu vodu, zatim dodati ostale sastojke. Zagrejati tiganj i peći palačinke na umerenoj temperaturi kao što sam predhodno objasnila. Palačinke je dobro ispeći dan ranije da se malo prosuše da bi bolje upijale sastojke za tortu.
Jednu smo manje držali u rerni:
Drugu smo dobrano zapekli:
Za tortu je potrebna tepsija veličine palačinki i ostali sastojci:
- 250 gr mladog kajmaka
- 250 gr feta sira
- 3 jaja
- 100 – 150 gr grilovane pancete
Premazati tepsiju kajmakom, pa redjati palačinku i gledajte da vam rupičasta strana bude okrenuta ka gore. Premazati palačinku kajmakom, zatim poredjati pancetu, pa premazati mešavinom jaja i feta sira i tako redom, na kraju premazati samo kajmakom i preliti sirom i jajima. Zapeći 10-15 minuta na 220°C.
Od ovih sastojaka mi smo napravili dve torte, a ostalo je par palačinki i za mog sina i Reu da podele.
PS. Za one koji su u restrikciji ova torta spada u komplikovana jela koja se jedu jednom u deset dana do dve nedelje.