Začinjene prženice iz rerne

30/10/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Do danas nisam ni znala da za prženice postoji toliko različitih naziva. U svetu su poznate kao francuski tost, a kod nas broje puno imena. Na primer, u Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj bundaš kenjer, na jugu Srbije ribanjke. I to nije sve, drugi nazivi su zavijač, rutavci, pa čak negde i pofezne iako je to pre ime za uštipke.

Kako ih god zvali, meni su se jutros prijele prženice. Ali nisam htela da ih pržim u tiganju. Sad bih ja mogla da izmislim sto i jedan razlog zašto, i da se pravim maštovita, kreativna, ali je činjenica da su mi tiganji za to bili prljavi. Ostali su samo veliki, a to je samo još više pranja. A i volim ovu malu plavu činiju za pečenje. U njoj sve izgleda slađe.

I odlučila sam se da ih malo začinim, ovih dana mi se baš jedu malo jače stvari. Možda je ovaj vetar kriv za to.

Pravila sam samo za sebe ovog jutra, pa vi povećajte količinu koliko vam odgovara. Počela sam sa dva jajeta u koje sam dodala malo soli, bibera, belog luka u prahu i tucane paprike.

Sve sam lepo umutila i dodala tri tanka parčeta hleba isečena po dužini. Oni koji su van restrikcije u jaja mogu da dodaju i pavlaku za kuvanje, ali onu pravu, mlečnu, ne biljnu zamenu. Tako će biti lepše i sočnije.

Ostavite hleb da se natapa dok tepsiju mažete puterom. Gledajte da ne parčići ne omekšaju previše, teže ćete ih preneti u pleh.

Sve u svemu, za jednu osobu vam je potrebno:

  • 2 manja jaja
  • 3 tanja parčeta hleba
  • Kašika pavlake za kuvanje (ako ste van restrikcije)
  • Začini po želji: So, biber, beli luk u prahu, tucana paprika….šta vam padne na pamet

Rernu zagrejte na najače pa kada dostigne temperaturu ubacite pleh i smanjite na 22 stepeni. Pecite dok ne postanu zlatno žute i hrskave. Mogla sam ostatak jaja da zalijem preko njih ali bih dobila nešto što liči na musaku. Nije ni to loše, ali sam jutros htela prepoznatljive i lepo “zareškane” parčiće hleba.

A šta ćete uz njih, birajte. Moj izbor je bio Kosmajska goveđi ramstek. Mnogo dobro parče sušenog mesa. Uz to malo potočarke i, naravno, još malkice putera preko toplih prženica.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar