Začinjene hrono prženice

22/07/2016

Przenice 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Kod mene generalno nema bacanja hleba. Ili ga odmah potrošim. Ili od starog hleba napravim nešto novo, kao što je proja, pita, mafini….. ili jednostavno napravim prezle i čuvam ih tegli za neki sledeći doručak.

Ovog puta sam pravila prženice. I to začinjene.

Potrebno vam je:

 • Stari hleb
 • 3 jaja
 • Dva prstohvata morske soli
 • Dva prstohvata sušenog bosiljka
 • 1/2 kašičice šarenog bibera
 • 1/2 kašičice belog luka u prahu
 • 1/2 kašičice čilija (ovo odmerite prema tome koliko volite ljuto)
 • Puter za prženje i posle za mazanje

Za ove prženice sam koristila beskvasni hleb iz “Hleb i kifle”. Kupila sam ga još u ponedeljak i zaboravila da ga imam u kući. Isekla sam ga tanko, izvodljivo je i posle skoro pet dana stajanja.

Przenice 1 s

U činiji sam umutila tri jaja i dodala sve začine. Zatim sam natapala hleb, sa obe strane. Pošto se u hrono ishrani ne koristi mleko, i vodi se računa da se jaja i  mlečni proizvodi ne mešaju baš često (makar na početku), hleb mora malo duže da se drži u tečnosti da bi je lepo upio.

Przenice 2 s

Kada hleb dovoljno omekša, u tiganj stavite malo putera i pecite prženice. Jedino što ćete morati povremeno da obrišete tiganj od putera koji brzo pocrni i da stavite nov za sledeću turu. Sve zavisi koliko prženica pravite i koliko je veliki tiganj. Ako imate samo jednu turu, onda ovo čišćenje i stavljanje novog putera neće biti potrebno.

Przenice 3 s

Kada su prženice bile gotove, na njih sam dodala samo malo svežeg putera. Za ceo doručak nisam potrošila više od jedne kašike putera.

Przenice 6 s

Kada završite sa hlebom, od jaja koja su vam preostala (ako su preostala) možete da napravite kajganu. Samo je ispecite na novoj turi putera.

Przenice 5 s

I to je to.

Prijatno!

 5 komentara

 1. Pre neki dan sam ih spremila u rerni, sa divljim origanom i malo maslinovog ulja. Nisu bile suve, taman! Pravi dorucak, hranljiv i praktičan. Probacu sa belim lukom!

 2. Vasa promocija francuske hrono metode je zbog marketinga ili zaista verujete da je bolje od srpskih. Dugo koristim nase metode, pa me zanima. Molim za iskrenost

  1. Ako se izuzme restrikcija, u ova dva pristupa su jako male razlike. Dr Delabo uopšte njije da se meso jede za večeru, a za ručak dozvoljava skrobno i pored jakog mesa, ne samo pored ribe ili belog. To je najveća razlika.

Ostavite komentar