Začinjene grisine

16/08/2016

Grisine 3 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ko me zna – zna da volim da umesim dobar hleb. Ali, ko me stvaaarno zna, zna da više volim da jedem neke hrskave zamene za hleb za doručak, tipa krekere, štapiće. I tako sam pre neki dan bila u jednog lokalnoj prodavnici kad sam ugledala integralne grisine. A u poslednje vreme uvek na takav pogled odgovorim samoj sebi ili sagovorniku: mogu ja to bolje da napravim. Moram da priznam da mi ove grisine nisu uspele iz prve. Eksperimentisala sam sa brašnom, začinima i količinama. Što se začina tiče, možete staviti vaš omiljeni (bosiljak, origano, majoran, majčinu dušicu). Ja sam izabrala nanu jer kisi, osvežavajuća je i divno miriše.

Potrebno je:

  • 170 grama mekog speltinog brašna,
  • 1 kašičica psilijuma,
  • 1 kašičica soli,
  • prstohvat sode bikarbone,
  • 2 kašičice suve nane,
  • 70 mililitara vode,
  • par kašika maslinovog ulja

Grisine1 s

Promešajte suve sastojke, zatim dodajte vodu. Kada oblikujete jufku, nauljite je dobro. Testo od mekog speltinog brašna se specifično ponaša. Nekako je gumeno i homogeno, poput plastelina, tako da nije potrebno posipati ga prilikom obrade ovih grisina. Jednostavno štrpkajte komadić po komadić testa i rolajte ga između prstiju ili po radnoj površini.

Grisine 2ss

Ako vam ispadnu duže kad ih spustite na pek papir isecite ih da vam sve budu iste dužine. Nemojte se previše opterećivati oko savršenosti oblika, jer je to nemoguće. Treba da izgledaju upravo onako kakve jesu, a na čiji se ukus i sastav smo ponosni, jer to mogu samo homemade začinjene grisine.

Grisine 5 s

Pecite (sušite) ih 25 minuta na 175°C.2 komentara

  1. Koliko je bezbedna upotreba soda bikarbone pri kuvanju, jer cesto procitam da neke kupovne soda bikarbone imaju u sebi aluminijum i druge stetne supstance? poz

Ostavite komentar