Začinjen karfiol sa bademima

23/01/2015

zacinjeni-karfiol-2

Kuva i piše:

Irina Ljubić

Irina200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Danas jedan recept bez mesa, koji smo zamenili bademom. Malo istočnjačkih ukusa izmestiće nas iz ove sive zime, prepune praznika i izazova.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”

 

Mene je iskreno uhvatila bila kriza tokom ovih praznika, pa sam ponovo  potrazi za novim receptima. Kako je meso sveprisutno u ovoj ishrani, dobro je malo iznenaditi svoje telo 🙂

Za ovaj recept vam su potrebni: 
  • 1 karfiol, očišćen od listova i iscepkan na manje cvetove
  • parče putera oko 50 grama
  • par kašika maslinovog ulja
  • 2 kašičice kima
  • 2 kašićice korijandera
  • 2 kašićice mlevene paprike i malo ljute paprike
  • so
  • 1 kesica blanširanog badema
  • 1 limun
Uključite rernu na 200 stepeni i zagrejte je.
Iscepkajte karfiol na manje cvetove i stavite u kipuću vodu da se par minuta samo “okupa”. Sklonite sa vatre, procedite i neka sva voda ispari iz njega (ja ga vratim na vrelu ringlu jos 1 minut). Dodajte maslinovo ulje i parče putera.
Pomešajte sve začine i so (ja sam imala sve mleveno pa nisam imala potrebu da koristim avan) i stavite na tiganj, prepržite ih malo, zatim dodajte sitno iseckan badem i pržite jos neko vreme… Osetićete fantastične mirise u kuhinji.
Kada su dobili tamniju, boju dodajte karfiol i pržite sve zajedno jos par minuta. Zatim dodajte limunov sok (ja nisam imala organic te nisam izrendala koru, ali ako imate biće još mirišljavije). Ako vaš  tiganj sme u rernu stavite  sve zajedno na 15 minuta, a ako ne, onda samo prebacite u neku, na primer, vatrostalnu činiju i ostavite 15 minuta da se dodatno zapeče.
Biće vam dovoljna samo jedna šarena salata sa još povrća. Nisam imala, ali vam preporučujem da u salatu stavite i malo hladno ceđenog susamovog ulja!
Prijatno!



1 komentar

  1. Savrsen recept! Ja sam ga malo doradila sa susamom (nemam susamovo ulje za salatu pa sam se nadala da smem u jelo da ga stavim) i u zacine dodala i muskatni orascic. Prelepo, egzoticno, mirisljavo! Cak je i moje dete od 5 godina jelo a nije ljubitelj karfiola.

Ostavite komentar