Kuva i piše: Ana Ćubela Za mini pljeskavice vam treba: 400 …
Kuva i piše:
Irina Ljubić
Danas jedan recept bez mesa, koji smo zamenili bademom. Malo istočnjačkih ukusa izmestiće nas iz ove sive zime, prepune praznika i izazova.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”
Mene je iskreno uhvatila bila kriza tokom ovih praznika, pa sam ponovo potrazi za novim receptima. Kako je meso sveprisutno u ovoj ishrani, dobro je malo iznenaditi svoje telo 🙂
Za ovaj recept vam su potrebni:
- 1 karfiol, očišćen od listova i iscepkan na manje cvetove
- parče putera oko 50 grama
- par kašika maslinovog ulja
- 2 kašičice kima
- 2 kašićice korijandera
- 2 kašićice mlevene paprike i malo ljute paprike
- so
- 1 kesica blanširanog badema
- 1 limun
Uključite rernu na 200 stepeni i zagrejte je.
Iscepkajte karfiol na manje cvetove i stavite u kipuću vodu da se par minuta samo “okupa”. Sklonite sa vatre, procedite i neka sva voda ispari iz njega (ja ga vratim na vrelu ringlu jos 1 minut). Dodajte maslinovo ulje i parče putera.
Pomešajte sve začine i so (ja sam imala sve mleveno pa nisam imala potrebu da koristim avan) i stavite na tiganj, prepržite ih malo, zatim dodajte sitno iseckan badem i pržite jos neko vreme… Osetićete fantastične mirise u kuhinji.
Kada su dobili tamniju, boju dodajte karfiol i pržite sve zajedno jos par minuta. Zatim dodajte limunov sok (ja nisam imala organic te nisam izrendala koru, ali ako imate biće još mirišljavije). Ako vaš tiganj sme u rernu stavite sve zajedno na 15 minuta, a ako ne, onda samo prebacite u neku, na primer, vatrostalnu činiju i ostavite 15 minuta da se dodatno zapeče.
Biće vam dovoljna samo jedna šarena salata sa još povrća. Nisam imala, ali vam preporučujem da u salatu stavite i malo hladno ceđenog susamovog ulja!
Prijatno!
Savrsen recept! Ja sam ga malo doradila sa susamom (nemam susamovo ulje za salatu pa sam se nadala da smem u jelo da ga stavim) i u zacine dodala i muskatni orascic. Prelepo, egzoticno, mirisljavo! Cak je i moje dete od 5 godina jelo a nije ljubitelj karfiola.