Začinjen hleb

25/12/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Novo godina se bliži, a ja sam odlučila da usporim. Ova godina je bila jako naporna i haotična i najmanje vremena imala sam za sebe. A znate onu staru – ko nije dobar za sebe, nije ni za druge. Više ne trčim na sve strane, ne jedem doručak u hodu i trudim se da, makar jednom nedeljno, odem da vežbam.

U sklopu mog usporavanja se nalazi i spremanje hleba. Deluje terapeutski na mene kao i na većinu ljudi.

Zacinjen hleb 8 s

Potrebno vam je:

  • 150 grama ražanog brašna
  • 50 grama ječmenog
  • 1,5 kašičica belog luk u prahu
  • 3 kašičice kima
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 militara vode
  • 2 kašičice praška za pecivo

Ujutru sam pomešala brašno, so, začine, ulje i vodu. Sve sam dobro izmešala, činiju pokrila tanjirom i ostavila na pultu u kuhinji. Uveče sam dodala prašak za pecivo i dobro ga umešala mikserom u koji sam stavila one nastavke za testo. Smesa je suviše gusta da bi se mutila običnim nastavcima ili kašikom.

Pokvasila sam ruke, uzela smesu, oblikovala je i spustila u pleh u koj sam stavila pek papir. Hleb sam dodatno zagladila mokrim rukama, posula ražanim brašnom i išarala drškom kašičice.

Stavila sam u blago zagrejanu rernu i namestila na 22 stepeni. Ali mi se posle desetak minuta učinilo da je temperatura baš slaba pa sam podigla na 240. Na nekoliko minuta samo da se u hlebu oživi pa da odmah spuštam temperaturu. Ali izgleda da sam malo preterala jer, dok sam se vratila do rerne imala sam šta da vidim – hleb samo što nije eksplodirao, počeo je da puca na sve strane.

Zacinjen hleb 1 s

Brzo sam spustila na 210 stepeni i oastavila tako.

Pekao se oko 40 minuta. Čačkalicom sam proverila da nije ostao živ unutra i izvadila ga napolje. Uvila sam ga u suvu krpu i ostavila do ujutru.

Bez obzira na to da li pukne ili ne, mada volim taj raspucali rustični izgled, za mene je hleb uspeo ako može lepo da se seče. A ovaj je mogao.

Zacinjen hleb 3 s

Prijatno!Ostavite komentar