Mirišljave i puteraste
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sinoć sam došla kući sva polomljena. Umorna i ukočena. Prošetala sam pse, večerala i odlučila da ću sledećeg jutra duže spavati. Uzela sam brašna i za 2,5 minuta smutila smesu.
Stavila sam:
- 100 grama ražanog brašna
- 30 grama ječmenog brašna
- 20 grama ovsenog brašna
- 1/2 kašičicu morske soli
- 2 kašičice kima
- 2 decilitra vode
- 1 kašiku maslinovog ulja
Sve sam dobro umešala, stavila celofan preko činije i ostavila smesu da stoji.
Jutros sam se lepo naspavala, prošetala pse. Skinula sam celofan, dodala 1/2 kašičicu sode bikarbone, 2 kašičice limunovog soka. Opet lepo promešala i mokrim rukama izvadila smedu. Oblikovala je, stavila na pek papir. Samo sam malo utapkala površinu i gurnula u zagrejanu rernu.
Pogača se pekla oko 15 minuta na 220 stepeni. Taman dok sam se istuširala i obukla. I doručak je spreman!
Kako u sebi ima ovseno i ječmeno brašno, možete da očekujete da će se malo mrviti. Ali je pogača mala i brzo će nestati 🙂 . Ako ne želite da se mrvi, smanjite količinu ječmenog i ovsenog brašna. Ili ih potpuno zamenite nekim drugim.
Uz toplu pogaču sam jela puter, ajvar i pileća prsa – ona su moja velika slabost. Kad sam bila klinka, tamanila sam ih sa majonezom. Na svu sreću, kupovni majonez mi se davno ogadio.
Postovana,
Da li smesu kada je uvece pripremite stavite u frizider ili ostavite na sobnoj temperaturi?
P.s. Nisam nikada pravila hleb niti neko testo, tako hvala na razumevanju 🙂
Uvek na sobnoj temperaturu.
Hvala puno na odgovoru 🙂
Poštovana Ana,
Da li može da se jede domaći majonez ako stavimo npr. maslinovo ulje?
Iskreno, ja to ne bi radila u restrikciji. U majonez ide jako puno ulja i sigurno ćete ga pojesti daleko više nego što vam je potrebno. Posle restrikcije može ponekad