Za ljubitelje ozbiljnih zalogaja

25/01/2018

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Pravi gurmani vole sve da jedu, manje – više, barem sve što valja. Vole masno, vole posno, vole začinjeno, vole ljuto, vole čorbasto, vole gusto. Pravi gurmani vole da močnu, gricnu i glocnu.

E, to sam ja.

I volim tako od ranog jutra. Ozbiljne zalogaje.

I obično imam želju za više stvari u tanjiru. Generalno se pridržavamo onoga – što manje sastojaka, bolje varenje. Ali volim i da zašarenim. I volim da se malo zaljutim od ranog jutra. Ovog puta sam napravila marinadu od suvih ljutih paprika i celera.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

List celera, za razliku od peršuna ima jači ukus, malko gorkast, ali ne previše. Ljute paprike nisu neke posebne, kupila sam ih u marketu. A kako ih volim, ja ih svaki put stavim u korpu kada ih ugledam. Nema veze što imam bar još dva “buketa” kod kuće. I onda, da se ne bi ubuđale i propale u toj količini, izvadim ih iz kese u neku činiju i pustim da se prirodno osuše. Onda ih stavim u teglu i vadim svako malo.

Za ovu malu marinadu vam ne treba mnogo:

  • 1 srednja ljuta paprika, suva
  • 1 manja veza celerovog lista
  • 1 manji čen belog luka ili polovina
  • 1 decilitar maslinovog ulja
  • Malo morske soli

Papriku prvo očistite od peteljke, zarežete po sredini i izbacite semenke. Onda je ubacite u činiju sa vrelom vodom, da malo nabubri. Neće biti potrebno mnogo vremena, desetak minuta. Ne treba da bude potpuno mekana, samo ne onoliko suva.

Onda sve to ubacite u šolju pa sameljete ručnim mikserom. Ili ubacite u blender. Ne treba sve da sameljete u pastu, dobro je da ostanu i krupniji delovi.

Odlična marinada za hleb, ali i za ribu, meso, šta god jedete.

Ovog puta sam prelivala hleb sa njom. Zapravo, u pitanju su zemičke sa čia semenkama koje sam pravila pre neki dan. Samo što sam ovog puta jednu od one dve zemičke isekla na tanke šnite pa malo zapekla. Da budu vruće i hrskave. Tako peciva najviše volim.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I ne dozvolite da vas ova količina u tanjiru zavara. Nisam sklona merenju hleba, retko to radim, obično onda kada želim da vam naglasim koliko čega jedem. Nisam pristalica prežderavanja, iako se u hrono ishrani dosta lepo jede. To što vam neko viče da možete da jedete koliko hoćete nije uvek istina i ne treba uvek da ga slepo slušate. U hrani treba biti umeren. Ne gladan, već sit, ali ipak umeren. Ovde u tanjiru nema više od 70 grama hleba.Bilo je nešto malo preko 65 grama.

Malo, a? Pa pogledajte tanjir, pardon dasku. Kako malo?

Pored ljutskasto, gorkaste, belolučane marinade imala sam i paštetu od skuše. Nju najviše jedem uveče pa mi preostane. Samo je očistite od kostiju i kože i ubacite u blender sa mrvicom dijon senfa, limunovog soka, kašičicom kapara i maslinovog ulja. So i druge začine dodajte po potrebi i želji. Ako ne postite, slobodno ubacite i kašičicu pavlake.

A dodala sam i malo kupreškog sira, nekih 50 grama. Oni koji su u restrikciji sir mogu i da preskoče. Ili da dodaju mlad, fetu….

I eto meni savršenog doručka. Ozbiljni zalogaji za ozbiljnog gurmana. Treba uživati kad god možemo, pa makar to bilo ujutru pre nego što nam se stvaran svet sruči na glavu.

A što se zemički tiče, nisu se samo meni dopale. Svi koji su ih napravili su bili oduševljeni. Evo i njihovih slika, barem nekih:

Prijatno!

 Ostavite komentar