Kuva i piše: Slađa Dudić Svi mi kažu kako sam …
Kuva i piše:
Robert Denić
You and me
Piletinu obožavam, volim sve njene delove ( osim glave ). Spremam je na hiljadu načina al mi je najukusnija kad je pečena u rerni. Odlična je sa prelivom od višanja ili samo začinjena uz neko povrće. Ja ( limun koji hoda ) odlučio sam se ovog puta za file sa prelivom od limuna.
- 250 grama pilećeg filea
- 2 limuna
- 40 grama putera
- vlašac
- malo peršuna
- maslinovo ulje
- so
- biber
- malo lešnika
Marinada: Sok od pola limuna, sitno seckani vlašac, so, biber, maslinovo ulje. File marinirati barem pola sata.
Propržiti file na tiganju sa obe strane jako kratko, samo da dobije zlatnu boju. Prebaciti ga u tepsiju i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20 minuta. Dok se file peče, povremeno ga okrenuti.
Preliv od limuna: U tiganj sipati sok od limuna koji je preostao ( jedan ceo i polovina drugog ). Kad počne da ključa, ubacite puter koji ste izvadili iz frižidera. Pažljivo mešate dok ključa i preliv je gotov kad postane kremast. U preliv ubacite malo sitno seckanog peršuna.
Ja sam preko filea posuo malo pečenih, sitno seckanih lešnika.
Prijatno.