Vruć hleb sa maslinama, ljutenica, puter…..SAVRŠENO

30/11/2015

Mali hleb sa maslinama i ruzmarinom 3 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Retko kad jedem vruć hleb ujutru jer ovim našim hlebovim treba malo vremena da iz sebe izbace paru i vlagu. Ali sam jutros imala strašnu želju za nečim toplim. I malo ljutim.

Spremila sam jako mali hleb, koji može brzo da se ispeče i koji en mora mnogo da se hladi. Koristila sam speltino i ražano brašno, ruzmarin i iseckane crne masline. Već nekoliko dana se vuku po frižideru i bilo je krajnje vreme da se potroše.

Stavila sam:

  • 100 grama speltinog brašna
  • 100 grama ražanog brašna
  • 3 kašičice iseckanih maslina
  • 1/ 2 kašičice morske soli
  • 1/2 kašičice sušenog ruzmarina
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 decilitra kisele vode
  • semenke po želji za posipanje

Prvo sam uključila rernu da se zagreje.

U činiji sam pomešala brašna, so, ruzmarin, prašak za pecivo. Onda sam dodala masline i opet promešala. Zatim stam stavila maslinovo ulje i kiselu vodu. Dobila sam gustu smesu koju sam prebacila u pleh sa pek papirom. Pleh je dug 23 cm, a širom oko 13 cm.

Poravnala sam površinu smese mokrim rukama, a onda posula semenkama bundeve, suncokreta i crnog susama. Sve sam malo utapkala da ne otpadaju.

Pokrila sam folijom i stavila u rerenu. Pekao se 30 minuta na 220 stepeni.  Ako imate jaču rernu, možda će biti gotov i pre ovog vremena. Pred kraj sam ga otkrila i pustila da se uhvati fina korica.

Mali hleb sa maslinama i ruzmarinom 2 s

Ispao je kao kolač. Pravila sa mnogo ukusnih hlebova, ali ovaj mi je posebno dobro legao. Još kada sam ga namazala puterom, pa stavila malo ljutenice ljute, pa pečenicu….

U hlevu slankaste masline i ruzmarin, okolo semenke, na njemu rastopljen puter i ljutenica koja rezi…..Savršeno buđenje i jutarnje uživanje.

Mali hleb sa maslinama i ruzmarinom 1 s

Ako još niste počeli da spremate sebi hranu, nemate pojma šta propuštate.

I, ako nekoga zanima, pošto vidim da je brojanje hrane in, pojela sam skoro 2/3 hleba 😉 .



8 komentara

    1. Nije isto. Brašno se uglavnom pravi od opne, barem ono što sam ja kupovala. Ceo lan bi trebalo mleti ili mrviti neposredno pre upotrebe.

  1. Zdravo! Da li mozete da mi preporucite neki puter za mazanje? Treba mi supstitucija za margarin. Hvala.

  2. Ovaj recept za brzi hleb zvuci divno, samo me interesuje, da li moze da se zameni prasak za pecivo sa sodom bikarbonom i limunom, tj koju kolicinu bi si stavila? Hvala

Ostavite komentar