Vreme je za cveklu!

12/11/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ima tih dana kada mi sve dosadi, desilo se i vama sugurno više puta. I jaja i slanina i puter i kajmak i šunka. Pa čak i ajvar iako mu je sezona tek počela. Ali probaj ovaj, probaj onaj, gotov pindžur, mamina i tetkina ljutenica…. i sve malo dosadi. Ali zato uvek ima ljudi koji jedu nešto drugo. I redovno postavljaju slike. I eto ideje.

Marina Damnjanović, hvala na ovome.

Već sam pravila namaz sa cveklom ali je skoro nisam mešala sa “buđavcem”. I fantastično se slažu. Vi, koji ste u restrikciji, umesto buđavca stavite mlad sir ili namrvite fetu. Biće dobro sigurno.

Potrebno vam je:

  • 1/2 ili 1 cvekla, zavisi da li pravite za sebe ili još ljudi
  • 50 gr “budjavca”
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • malo limunovog soka

Ukoliko koristite neki drugi sir, stavite ga slobodno malo više. Ovi sirevi sa plavim i zelenim plesnima su izuzetno jaki i 50 grama je maksimum koji mogu da pojedem. Zato sam uz ovaj obrok dodala i malo šunke, da “razblažim” situaciju. Takođe, so nisam stavljala jer je sir preterano slan. Ako koristite fetu ne morate ni tada da solite, ali će mladom siru dobro doći koja mrvica.

Cveklu oljuštite i narendajte na najsitnije. Pomešajte je sa maslinovim uljem i limunovim sokom a zatim dodajte i sir. Ostavite deo sira za sam kraj, da bi se video, pošto cvekla ima tendenciju da ofarba sve oko sebe.

Pročitajte još:

Namaz od cvekle i rena

Namaz od cvekle i badema

 

Inače, vreme je da je uvrstimo u redovne obroke, jer će cvekle biti cele zime, za razliku od brojnog drugog povrća. A da je zdrava, jeste.

Od minerala sadrži gotovo sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina su najzastupljeniji vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi.

Od davnih dana se koristi za regulisanje krvnog pritiska, smanjenje holesterola, anemije…. Posebno je na ceni sok od cvekle, koji bi trebalo uvek da bude presan jer se kuvanjem gubiti dosta kvalitetnih materija. Takođe, termičkom obradom se cvekli menja i glikemijski indeks.

Uz ovu cveklu sa budjavcem sam jela mini tortilje za koje već postoji recept na blogu.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog brašna + za radnu ploču
  • 1 belance
  • 1 decilitar mlake vode
  • prstohvat morske soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja

Ceo postupa za pravljenje tortilja možete da vidite klikom OVDE.

 Ostavite komentar