Kuva i piše: Ana Ćubela Ljudi često preteruju s količinama hrane …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Mera za ovo pecivo je čaša od kiselog mleka.
Za testo je potrebno:
- 1,5 čaša ražanog brašna,
- 1,5 čaša speltinog integralnog brašna,
- prstohvat soli,
- prstohvat stevije (kap, pola tabletice),
- 1 prašak za pecivo,
- 1 kiselo mleko,
- ½ čaše maslinovog ulja.
Za nadev je potrebno:
- 130 grama mlevenog mesa (ja sam koristila juneće),
- 1 glavica crnog luka,
- nekoliko čenova belog luka,
- začini (morska so, biber, mlevena paprika).
Propržite mleveno meso, zatim dodajte luk i beli luk.
Kada je gotovo, dodajte začine, pola kašičice soli, celu kašičicu mlevene paprike i četvrtinu kašičice bibera. Možete dodavati i druge začine, ali ja sam htela da mi vrećice budu starinskog ukusa i da mogu da se kombinuju sa raznim povrćem za doručak.
Za testo umešajte prvo suve sastojke, zatim dodajte kiselo mleko i ulje, umešajte ih i oblikujte jufku.
Ako imate vremena, ostavite testo da odmori petnaest minuta do pola sata, a ako niste, nije neka greška. Ja obično nemam, jer ne volim da spremam pecivo uveče za ujutru, već volim sveže (a i ko da mu odoli kad zamiriše?!). Štrpkajte komade testa, oblikujte male loptice, zatim ih spljeskajte na dasci da dobijete krug i punite sa po 2 kašičice nadeva.
Onda krajeve vucite prema sredini i kada ih spojite, vucite ih na gore, a zatim ih jedno centimetar od vrha zatvorite tako da liče na vrećice, sa gornjim delom koji štrči. Ređajte ih na nauljen pleh i pecite 20 minuta na 220°C.