Volite da se igrate i rizikujete? Evo sosa od pikantnih paprika

12/09/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volite li da se igrate? Pretpostavljam da je odgovor pozitivan. A volite li da rizikujete? Možda čudi pitanje na blogu gde uglavnom pričamo o hrani, ali nemojte da se smejete….ja obožavam da rizikujem kada je spremanje hrane u pitanju, ali i kada je istraživanje novih ukusa. A vrlo često se iznenadim, ređe negativno, pa se moja avantura istraživanja i „rizikovanja“ iznova nastavlja. Volim i da druge ljude iznenađujem, pa se desi da ih nesvesno uvučem u tu „rizičnu“ igru.

E pa, nedeljna jutra kada se družimo na Pidžama partijima su često prave igraonice. Naravno da unapred osmislimo ko će biti zvezda doručka ( neee, ne mislim na Anu 😀 ), da bi znali koje namirnice da nabavimo, donesemo, unapred nešto pripremimo. Onda podelimo uloge, ko će šta da sprema, ali skoro uvek, svako od nas doda nešto neplanirano, promeni dogovoreno, oslanjajući se na intuiciju i poznavanje ukusa i eto….pa zar se to ne može nazvati rizikovanje 😀

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ove nedelje, naša zvezda doručka bile su pohovane pečene paprike, punjene kačkavaljem i šunkom, koje je naša „mama“ Mira Nikolić, ovoga jutra u ulozi Trešnjice, spremila maestralno. Nije rizikovala dodaske, pa je paprike ispekla veče pre i oljuštila ih, er ko će rizikovati sa dužinom lajva. Glavna ženska uloga pripala je „moćnicama“, lisnatoj tortilja-lepinji sa čia semenkama iz tiganja koje je spremala, Ana, ovoga jutra u ulozi Bubamare – Mašnice.

Bila je na ivici, jer je testo teglila i razvlačila u vazduhu, rizikujući da lepinje završe na pultu a ne u tiganju. Glavnu mušku ulogu preuzela je nesvesno Snežana Marković, jer je zbog svoje pidžama odevne kombinacije, bila Darkvejder. A tako moćna, potpuno samouvereno smutila je zeleni mirođija-sir sos koji je bio savršen uz paprike i tortilje. Nije htela da rizikuje sa ljutim, pa je to na sebe preuzela glavna kamermanka ove naše Pidžama parti Evrovizije, odnosno veštica MiMi. A šta sam spremila u svom „loncu“ zvanom Boshko seckalica za Ivicu i Maricu, naše drugare koji su prvi put ušetali u mirišljavo-jestivu kuću, čitaj kuhinju, ( dodaj njihova imena Sanja – Saška i Dragan).

Pogledajte kakao smo pravili mega doručak sa mnogo neplaniranih stvari:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/533670760423945/

Potrebni sastojci:

  • 3-4 pržene ljute paprike ( može i više)
  • Manja veza blitve
  • Pola veze mirođije
  • Par listova bosiljka
  • Šaka suncokreta ( može sirov i prepečen)
  • 2 kašike paradajz pelata ( može i pola svežeg)
  • So, biber
  • 1 puna kašika milerama

U seckalicu stavite 3-4 ljute pržene paprike ( na kraju ću vam dati i uputstva kako da ih spremite i za zimnicu), blitvu, mirođiju, paradajz pelat, so, biber i po želji prepečen ili sirov suncokret. Sve dobro izmiksate i po ukusu dodate biber i so. Možete i malo maslinovog ulja ako vam je po želji.

Deo sam pomešali sa pavlakom i ostalim đakonijama, a deo ostavili bez dodataka za one koji vole baš ljuto

Ljutinu, odnosno količinu ljutih paprika birajte takođe prema ukusu, ja nisam htela da preterujem jer je naš Ivica ( Dragan) rekao da ne mora baš da bude ljuto. Onda mi se upalila lampica. Ajde malo da rizikujem sa ukusima. Pola ajvar-pesto sosa sam stavila u jednu činiju, a u drugi deo sam dodala punu kašiku milerama kako bih ugasila ljutinu, Samo u dva-tri pokreta umuljajte u sosić i dobićete čaroliju.

SAVET PLUS: Pržene ljute paprke možete da spremite i pre mućenja

ovog sosića-namaza, ali evo ideje kako da imate i ljutu zimnicu

Nekoliko ljutih paprika bacite u vrelo ulje na tiganj, bukvalno na minut-dva. Prevrnite ih par puta u tiganju. Kada se ohlade poređajte ih u teglu ili plastičnu posudu, zalijte maslinovim uljem, a po potrebi dodajte čenove belog luka, ali obavezno celerov list. Ovo može da stoji i kao zimnica, bitno je da je preliveno uljem, koje ga konzervira. Može tako spakovano i da se drži u zamrzivaču. Probajte obavezno, sjajno je.

Pročitajte još:

Najbolje lepinje iz tiganja do sada

Svi smo se kao na kraju svakog filma sa happy end-om, okupili oko stola i smazali do poslednje mrvice sve spremljeno. Nismo hteli da rizikujemo da ostanemo gladni.

Uživajte. Smejte se. Jedite sa prijateljima. Igrajte se kao i mi ovog jutra u svom filmu. Na kraju kog ćete biti siti i zadovoljni.

Prijatno.Ostavite komentar