Vojvođanska pogača sa šunkom

10/07/2019

Ovo je je još jedna pita nastala u dogovoru sa autorkom bloga “Astal – kuhinja moje ravnice”. Samo što je meni malko zagorela. Zapravo, žumance kojim sam je premazivala je dobilo tamnu boju jer u lajvu nije lako raditi. Nema jedno po jedno, sve se u isto vreme sprema i šta vam bog da. Nema prepravke, nema ispravke.

Kao što sam već u prošlom postu napisala, imala sa Vojvođane na doručku pa je sve trebalo da pršti. Znamo da i oni vole, kao i mi, da omaste malo brok.

Pogledajte na muzički duo i spremanje klope:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/364332910949045/

I mislim da je ovo tek treći put da sam iskoristila meku speltu (tip 650). Što se sa njom dobro sprema. Naravno, ibacila sam kvasac i šećer iz originalnog recepta, ali je i ovako ispala odlično i nadošla kao bombona.

Za testo:

  • 300 gr mekog speltinog brašna + za doradu
  • 1 jaje + žumance za premazivanje
  • 1 kiselo mleko
  • Morska so, kašičica ili dve
  • 1 dcl mlake vode
  • 1 prašak za pecivo

Pomešate brašno, so i prašak za pecivo, zatim dodate vode i sve lepo umešate. Onda pokopite činiju, stavite je na šerpicu u kojoj je do malopre ključala voda. Ali vode ne bi trebalo da bude puno, dva prsta sasvim dovoljno. I ostavite tako pola sata. Testo će blago da naraste i lepše da se poveže.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Zatim na radnu površinu bacite malo brašna pa testo. ako se lepi za ruke, dodajte još malo brašna pa ga doradite. U videu iznad se vidi kako testo treba da izgleda.  Mekano, fino, ali ne i lepljivi. Razvučete ga tanko oklagijom. Zatim površinu namažete pavlakom, dodate preko šunku i ementaler. Ja sam ih pre toga isekla na trakice. A zatim ivice povučete prema sredini ali ne zatvorite skroz pitu. Neka ostane lep krug. Premažete ivice žumancetom.

A sa ovim smo razblaživali doručak:

I nemojte da napravite grešku kao ja. Razvlačite testo direkta na pek papiru pa je prenesite u pleh. Ja sam probala špatulama pa je sve počelo da se lepi zbog težine fila. Onda sam nauljila ruke, poduhvatila pitu pa je tako prebacila a da se nije pokidala. Po površini sam prstima vratila na mesto krajeve koji su krenuli da se pomeraju.

I sve pravac zagrejana rerna. Pekla sam je na 200 stepeni oko dvadesetak minuta do pola sata.

I da ponovimo šta vam je potrebno za fil:

  • pavlaka
  • šunka (oko 100 gr)
  • ementaler (oko 100 gr)

I slobodno je jedite vruću. I da, ovako spada u dobro komplikovana jela za one koji prate stroga pravila restrikcije ali i to može da se zameni. Umesto kiselo mleko u testo stavite malo razblaženu pablaku. A umesto ementalera dodajte svežu mocarelu. Ili probajte samo sa šunkom, ne verujem da će biti loša.

LAJV PIDŽAMA ŽURKU SVAKE NEDELJE U 10 UJUTRU NA FEJSBUK STRANI HRONO KUHINJAOstavite komentar