Vodič za roditelje: Učenje, igra i terapija za prevremeno rođenu decu

12/04/2016

 

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana profil novo s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Mi smo morali da vežbamo. Ognjen je poranela roda, rođen u 28. nedelji iznenada i prerano. Zbog hemoragije i perivertikularne leukomalacije na trermanu fizikalne medicine je od 5 meseca. Nedavno je napunio 3 godine. U krupnoj motorici kasni za vršnjacima, ali finu motoriku smo uz pomoć dr Danijele Vukićević i terapeuta Ane, Milene i Dragana iz Klinike za rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović” savladali kroz igru.

Videvši da Ognjen kao i sva deca rado imitira roditelje i starije, radnu terapiju sprovodili smo u kućnim uslovima i sa igračkama koje smo sami kreirali od drangulija po fijokama i policama.

Da bih olakšala drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji a za potrebe Udruženja roditelja prevremeno rodjene dece “Mali div” za sve buduće baby rekreativce nastao je priručnik “Igra kao učenje i lek” (radna terapija od 12-24m). Predgovor za priručnik napisala je dr Danijela Vukićević, a ja sam fotografisala Ognjena i objašnjavala šta kojom vežbom treba da se postigne.

Pred vama je Pandorina kutija koja ima jedan zadatak da pokrene maštu roditelja kojim će isprovocirati svoje mališane bez obzira da li je učenje igra ili terapija.

Vodič za roditelje možete da snimite tako što ćete kliknuti na link ispod:

Igra kao učenje i lek (Word .doc)

Ana i Ognjen: Učenje i igraOstavite komentar