Veričina uvrnuta pita

19/08/2016

Uvijena pita 1 s

Piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ove nedelje je u fejsbuk grupi „Hrono recepti“ na redu pita izazov (#pitaizazov). Postavljaju se najrazličitije slike pita, a na kraju će, na osnovu lajkova, biti izabran pobednik.

Verica

Verica

Međutim, ima pojedinaca koji su van konkurencije, prosto, jer ako bi se njihove pite računale, ne bi bilo šanse za one druge. Jedna od njih je Verica Filipović. Ona je za ovu priliku spremila uvrnutu pitu. Svi smo zanemeli od nje!

Verica mi je otkrila da je ovakve pite spremala i pre, samo od običnog brašna. Oduvek je, kaže, volela da eksperimentiše sa testom, a s obzirom na to da se profesionalno bavi nečim sasvim drugim, u ovome, kao i mnogi mi, vidi, opuštanje.

Otkako je na hrono ishrani, veliki motiv joj je što je sve ukusno i ujedno pripremljeno od zdravih sastojaka, a posebno je raduje kada pronađe neki novi.

Za testo vam je potrebno:

  • 3 decilitra integralnog speltinog brašna,
  • 1 decilitar heljdinog brašna,
  • prstohvat soli,
  • 1 kašičica praška za pecivo,
  • 3 kašike kokosovog ulja (ili bilo koje druge dozvoljene masnoće),
  • 1,5 decilitar kisele vode.

Za fil vam je potrebno:

  • 4 kašike kisele pavlake,
  • Oko 70 grama slanine (ko voli više, slobodno neka stavi).

Umesiti testo i ostaviti ga da odmori 15 minuta.

Uvijena pita 9 s

Podeliti ga na dva jednaka dela i razvuci korice, otprilike 30 cm širine i dužine (taman koliko za jedan klasičan pleh).

Uvijena pita 7 s

Jednu koricu premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti iseckanu slaninu. Preklopiti filovano testo sa drugom koricom i iseci na tračice i svaku uvrtati i motati u spralu.

Uvijena pita 6 s

Uvijena pita 4 s

Uvijena pita 2 s

Pre pečenja poprskati maslinovim uljem i peci na 220°C 25 minuta. Prijatno!



3 komentara

  1. Da li ova pita moze da se napravi sa drugim filom…npr sunka, jaja i biljni kackavalj? U restrikciji sam i ne smem pavlaku….

  2. Hvala na odgovoru. Moram da dodam da smo i muz i ja isli na test tolerancije i ujedno dobili jelovnik hrono ishrane i krenuli sa hrono. Ali ne smemo mlecne proizvode cak ni kiselo mleko, i ta doktorka nam je rekla da smemo biljni kackavalj. Zato sam pitala…a vidim da to ne sme…:/ Zasto nam je rekla da smemo da ga jedemo?

Ostavite komentar