Za nju su svojevremeno u nekom novinskom tekstu napisali da je đavolski talentovana, samo nisu znali za …
U slavu svim neobičnim i dobrim receptima, odlučili smo da otvorimo novu rubriku na blogu koja će se zvati “Van pameti”. Tu će se nalaziti recepti koji nisu 100% hrono, ali koji mogu da se prilagode. Ono što je moj izbor, ne mora da bude svačiji izbor. Ionako kuvamo za familiju i prijatelje koji vole nešto drugačije. A pošto smo svi mi, pre svega, veliki gurmani, sasvim sam sigurna da ćemo u životu uvek probati nešto novo, bez obzira da li se to uklapa u naš režim ili ne. Probati, ne znači predati se. U skladu sa tim, nadam se da ćete uživati i u ovim van pameti dobri receptima. Ko očima, ko nepcima 🙂 A ja ću na kraju svakog recepta dati predloge kako da se na najbolji način prilagodi hrono ishrani. Za one koji ne žele da pokleknu – Ana Ćubela
Kuva i piše:
Valentina Đureta
Vegetarijanski čili
Kao i svaki tradicionalni domaći recept za kuvano jelo i vegetarijanski čili (kakvo bogohuljenje – ručak bez mesa) počinje dinstanjem luka 🙂
Izdinstati jedan srednji crni luk (dobra zamena je i praziluk ili kombinacija oba – pitanje je ukusa) na malo ulja da počne blago da se karamelizuje po ivicama i tada dodati dva čena sitno sekanog belog luka. Dodati na kockice iseckane dve (srednje) šargarepe, po jedan koren peršuna i paškanata i komad celera. Sve posoliti i dinstati poklopljeno bez dodavanja vode nekih 5-6 minuta – dok povrće ne omekša i ne dobije onu divnu slatkoću.
Nakon toga dodati pola kafene kašičice mlevenog kima i suve ljute paprike (naravno po želji može i više paprike – ljutina svakako ne bi trebalo da dominira, ali se mora osetiti), jednu seckanu svežu papriku (alternativa – pečena crvena paprika ili jednostavno kašika dve ajvara), i na oko 250 grama na kockice seckane sveže bundeve. Sve dobro promešati i kuvati poklopljeno na srednjoj temperaturi oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Paprika i bundeva će pustiti tečnost tako da u ovoj fazi nema potrebe da se dodatno doliva.
Zatim dodati jednu konzervu (260 grama) ispranog crvenog pasulja, šaku smrznutog kukuruza, oko 2,5 decilitra soka od paradajiza i šolju vode (može i više vode ukoliko je suviše gusto – stvar je ukusa). Kada proključa, smanjiti temeraturu i krčkati ne više od 15 minuta. Da bi čili imao autentični ukus, dodati prstohvati cimeta i komadić (ne više od jedne kockice) crne čokolade – izgleda neobično, ali ove dve stvari zaista daju novu dimenziju čiliju.
Na kraju proveriti da li je potrebno dodatno posoliti i pobiberiti i dodati svež seckani peršun (korijander još bolje). Služiti sa malo grčkog jogurta ili izmrvljene fete.
Navedene količine su dovoljne za četiri porcije.
Prijatno!
KAKO PRILAGODITI HRONO ISHRANI
Kao što možete da pretpostavite, ovo jelo nikako ne može da se prilagodi za period mršavljenja, ali može da se jede posle.
Iako se kuvana šargarepa ne preporučuje u hrono, ona van restrikcije može da se koristi termički obrađena, ali retko i po malo. Tako da nju možete da ostavite samo ostavite jednu, celer može, ali ne koren, već onaj takozvani “engleski celer”. Koren paškanata ili izbacite ili ostavite mrvicu. Sve ostalo u receptu, do samo kraja, se koristi, osim crne čokolade. Nju možemo da zamenimo kašičicom sirupa od agave. Neće dati ukus čokolade, ali će dati sladak ton. Ne previše.
Takođe, uz pasulj možemo da dodamo nešto malo mlečnog, ali po hrono bi to bila kriška sira, prvenstveno mladog.
Igrajte se.
Ovo sjajno izgleda! 🙂
Probacu da napravim pa javljam kako je ispalo.
Obavezno javite!
Obozavam orijentalnu kuhinju I njihove zacine