Vege burgeri od leblebija i kinoe

07/08/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Obožavam leto i kao godišnje doba, ali i kao hedonistički raj. Šarenilo od boja i ukusa kada uđete na pijace, nema kraja. To je i godišnje doba kada jedemo najviše svežeg povrća u toku godine. Taj raj treba iskoristiti u svakom obroku, pa smo, eto gle čuda, za doručak na prošlom Pidžama partiju osmislili burgere u kojima dominira povrće.

Ovi vege burgeri idealni su za sve one koji poste. Idealni su za vegetarijance. Takođe, mogu ih jesti i oni koji izbegavaju gluten.

Za vege burgere potrebno vam je:

  • 1 konzerva leblebija ( ili suve koje potopite preko noći)
  • 0,5 dcl nekuvane kinoe
  • ½ crvene paprike
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • so i biber

Opciono:

  • može peršun ili mirođija
  • 2-3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebije
  • susam za valjanje

Kinou operite i potopite preko noći. Ujutru je isperite opet, nalijte jedan decilitar vode i kada provri kuvajte pet minuta. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji.

Pogledajte kako smo pravili vege burgere:

Leblebije možete da koristite iz konzerve ili suve potopite preko noći, ujutru ih isperite i spremne su za upotrebu. U blender ubacite sve sastojke i sameljite. Masa će biti lepljiva, ali ne brinite vlažne ruke i stvar je rešena. Ukoliko volite kompaktnije i tvrđe burgere dodajte 2-3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebije. Formirajte male burgere na dlanu. Možete da ih uvaljate i u susam zbog dodatne arome. Ređajte ih na papir za pečenje, dodatno ih oblikujući. Pecite ih 10-15 minuta na 220 stepeni ili dok ne porumene. Dok su topli, jako su mekani. Sačekajte da se ohlade, jer će se onda stvrdnuti. Ove burgere možete pržiti i na tiganju, samo je moj utisak da je rerna ipak lakša i brža varijanta.

Papriku, crni i beli luk možete i propržiti pre pravljenja burgera. Ipak ja leti više volim taj „svežiji“ ukus, pa sam u ovim burgerima koristila sirovo povrće.

Kako su ovi burgeri zaista light, moja preporuka je da ih jedete uz neki aromatični preliv. Eventualno neki mlečni preliv u koji ste dodali dosta bibera, chilija i recimo kumina. Mada, verujte na reč, čatni od paradajza, mislim kao da je stvoren za ove burgere.

Prijatno !

Pogledajte sve recepte sa prošlonedeljne Pidžama žurke:

Irski soda hleb: Prosto k`o pasulj

Pržene njoke bez krompira

Preliv od sira i crnog piva

Jutarnja salata s piletinom



Ostavite komentar