Varivo za dušu

24/10/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Miholjsko leto je u svom punom jeku. E neka potraje što duže. Svežnjikava jutra i noći, idelani su za one koji ne vole visoke temperature. Sjajno je takođe što nas , pored sunca, sa pijačnih tezgi „gledaju“ još uvek letnji proizvodi. Ima još paradajza, paprika, patlidžana. Znam da su se mnogi već bacili i na spremanje zimnice, što je veoma pohvalno ( ja sam već nešto od povrća ostavila u zamrzivač).

Ovaj recept je odličan predlog za sve one koji vole ukrčanu, toplu, ukusnu hranu, koja greje dušu, čak i u onim danima kada napolju greje sunce.  Sve što ne pojedete, a ne verujem baš da će se to desiti, možete da spakujete u male plastične činije i pravac zamrzivač, za one trenutke kada vam treba „uteha“.

Za ovo utešno varivo potrebno vam je:

  • 2 crvena luka
  • 1 praziluk
  • 6-7 paprika ( poželjno je šilje, crvene)
  • 1 veći patlidžan
  • 2 šargarepe (oni koji prate stroga pravila restrikcije neka preskoče)
  • 2-3 paradajza
  • biber u zrnu, so, ljuta paprika
  • Sveži peršun

Crveni luk i praziluk isecite i prodinstajte ih na ulju ili masti. Posolite ga, jer će tako brže omekšati. Dok se luk lagano dinsta, secite paprike. Ja sam navela 6 do 7, ali vi slobodno stavite i više. Iseckane paprike dodajte dinstanom luku. Jedan veći patlidžan zajedno sa korom iseckajte na kocke i dodajte ga luku i paprikama. Dve šargarepe iseckajte ( ukoliko ste u restrikciji, stavite u komadu, da bi ste posle izvadili, jer se zbog visokog glikemijskog indeksa kuvane šargarepe, ona u restrikciji ne jede).

 

Pročitajte još:

Glikemijski indeks namirnica. Ili zašto je kuvana šargarepa naš neprijatelj

 

Isecite i paradajz na kocke i dodajte ostalom povrću. Nalijte sa možda pola šolje vode, dodajte biber u zrnu, ljute papričice ( ja sam imala domaće iz saksije koje sam dobila na poklon od drugarice Vanje Savić).  Poklopite šerpu, smanjite ringlu na slabu vatru i krčajte bar dva sata. Znam da će mnogi sada da se izbeče, šta bre najmanje dva sata. Pa čekajte da li je sladak kupus ili kiseli jestiv i sirov?. Jeste. Pa zato je onda najukusniji kada se kuva minimum tri sata? Pa zato što je to lagano kuvana, utešna hrana. Isto je i sa ovim varivom. Ja sam ga kuvala dva ipo sata na najslabijoj vatri. Sva tečnost je uvrila, sve se fino ukrčkalo. Na kraju sam sve posolila, dodala još malo tucane ljute paprike i sveže iseckani peršun.

Zagrabite jelo najvećom kašikom.

Za one u vanrestrikciji, sjajno se slaže kašika milerama ili kriška nekog omiljenog sira. Ili dodajte omiljeno parče mesa. Smestite se udobno, svoju omiljenu činijicu napunite ovim jelom i odplovite na neko omiljeno vam mesto. Verujte da će vas ovi ukusi tamo i odvesti.

Neka vam je prijatno.Ostavite komentar