Varivo od praziluka

08/05/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Sunce je počelo malo jače da greje, pijace su sve zelenije isčekujući proleće, ali se i dalje prodaje zimsko povrće, među kojima je i praziluk. U mojoj kući se oduvek koristio, svež u salatama, kao zamena za crni luk, kao dodatak crnom luku, dinstan, pržen, kuvan, nekada i pohovan ( jednom prilikom sledi I taj recept).

Čest je gost mog doručka sa jajima, nezaobilazan u tartovima, deo skoro svakog kuvanog jela dok je u sezoni. Žao mi je samo što je najčešće pozadinski “igrač”. Evo jela u kojem je, kao što i zaslužuje, zvezda obroka.

Potrebno vam je:

  • 5-6 većih strukova praziluka ( slobodno koristite i više, jer dosta kalira, odnosno smanji se pri dinstanju)
  • meso po izboru (može i bez)
  • so i biber
  • tucana ljuta paprika ako volite

Očistite praziluk. Donji, zeleni deo, presecite uzduž i isperite pod mlazom vode, zato što se zemlja nekada zavuče između tih slojeva. Iseckajte praziluk na krupne komade. Sipajte malo ulja u šerpu, ubacite krupno sečen praziluk, kratko propržite. Dodajte so i dosta bibera, jer ga praziluk jako “voli”. Zatim sipajte vode, recimo do polovine sloja praziluka u šerpi. Smanjite vatru i poklopljeno krčkajte sat vremena uz povremeno mešanje. Slaba vatra je obavezna. Ako procenite da je sva voda uvrila i da praziluk ima tendenciju da zagori, dolijte malo vode. Na kraju dodajte tucanu ljutu paprika, ako volite ljuto, ako ne, dodajte običnu slatku. I to je to. Sledi uživanje u ovom kremastom obroku.

Još recepata sa prazilukom:

Punjene korpice sa kobasicom i prazilukom

Piletina s prazilukom i tikvicama

Pituljice sa pečurkama i prazilukom

Mekike sa kobasicom i prazilukom

Rolovan praziluk

Potaž od kelerabe i praziluka

Napomena: Ja sam praziluk dinstala zajedno sa belim mesom, tako da je ovo prvi dan bila moja večera, a sledeći dan i ručak, s tim što sam dinstani praziluk jela sa domaćim čvarcima (skroz homemade varijanta 😀 ) Za one u vanrestrikciji, može ponekad i parče sira umesto mesa. Ja sam planirala, ali su čvarci ipak prevagnuli. Znam da bi se sjajno slagao i uz neki bešamel, ali to ćemo jednom prilikom.

P.S. Malo i o zdravstvenim aspektima ovog divnog povrća, jer je i to važno. Spada u istu grupu povrća kao i beli, crveni ili crni luk i vlašac, pa zato poseduje i slične karakteristike, ali treba reći da ipak ima više belančevina, C vitamina i beta-karotena. Takođe, praziluk je dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6. Zahvaljujuci posebnim šećerima i kalijumu, snažan je diuretik. Sadrži malo soli, odličan je protiv otoka. U hladnim danima pomaže kod zimskog umora, jer od svih zimskih vrsta povrća sadrži najviše karotena, vitamina C i E, uglavnom u zelenom delu. Poboljšava imunitet, pomaže protiv prehlade i infekcija i štiti ćelije organizma od slobodnih radikala.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar