Uštipci sa tikvicama

11/05/2015

Pljeskavice od tikvica 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kao što već rekoh: tikvice pojeftinile, sezona otvorena, pravite sa njima sve čega se setite. Ja sam se setila Draganinih, pa sam se bacila na posao. A vi, pustite mašti na volju.

Za ove uštipke vam je potrebno:

  • 2 jaja
  • dve šolje brašna (ja sam mešala ražano i heljdino)
  • 2 tikvice
  • 2 kačičice praška za pecivo
  • kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • polovina šolje kisele vode

Izrendate tikvice i ocedite ih od vode. U činiji umutite jaja, dodate deo brašna, prašak za pecivo, so i ulje. A zatim i drugi deo brašna. Tako delim da bi lepše umešala prašak za pecivo. A onda tikvice. Ukoliko vam smesa bude pregusta, a to zavisi i od vrste brašna, dodajte pola šolje kisele vode. Meni je bilo potrebno.

Ako se pitate što stalno merim u čašama i šoljama, tako mi je lakše. Uvek imam plastičnu čašu od kiselog mleka u koju staje 2 decilitra tečnosti i merim njom. Ne moram da prljam vagu.

Kada ste sve umešali, kašikom vadite smesu na pek papir. Meni je od ove smese ispao pun pleh.

Pljeskavice od tikvica 3-s

Stavite u zagrejanu rernu i pečete oko 20 minuta na 220 stepeni.

Pljeskavice od tikvica 1-s

Prijatno!



29 komentara

  1. Ovo ću definitivno ovih dana praviti. Samo, da li bi moglo samo raženo umesto heljdinog, pošto njega trenutno nemam? Student pa gledam da na svakakve načine jedem zdravije i da me to ne košta puno i da izgubim ove kilograme koji se nalegli na mene koliko ja na stolicu i faks na mene 😀

    1. Treći put ću ipak staviti pola čaše brašna kako bi tikvice izvirivale. Danas sam napravila po drugi put i mnogo je bolje nego prvi put, ali to je zato što ja uvek radim odokativno jer mi uvek manjka svačega u kuhinji. Što više tikvica i mnogo bolje bude. Prvi put sam dobila pogačicu sa tikvicama 😀 Ovog puta već liči na uštipke. Odličan recept i volim što se peče u rernu, ne da se prži!

    1. Sve što nije za restrikciju ja naglasim. Ovo može u restrikciji, a jaja uopšte nisu problem. Zdravi ljudi mogu da pojedu 8 jaja nedeljno bez problema.

  2. Ovo je dorucak pa sta bih mogla dodati da dobijem celi obrok?

    Nadam se da cu brzo uci u stos pa necu ovoliko pitati … 🙁

  3. Ne znam da li je to dozvoljeno u ovoj ishrani, ali mozete staviti i prezle od hleba koji inace jedete.
    Ukoliko ide kisela, onda je prasak za pecivo nepotreban, jer im je funkcija ista.

    1. I kako je sa mladim lukom? Razmisljam da sutra probam sa lukicem. A imam i persuna 😀 Ovo mi je postalo jelo za svaki drugi dan, pa onda jedan dan presecem sa necim drugim, ali mi je bas lagano jelo, plus se pece u rernu, a ne mora da se dinsta niti przi, a przeno mi bas smeta. Milina od recepta! Sutra isprobavam i sa heljdinim uz razanog brasno 😀 Odlican recept za studente koji su kratki sa novcem i sa voljom za kuvanjem 😀 I moram da priznam da sam pocela malo hrono da praktikujem i stomacina opada polako, samo ja ne bih bila ja, kad ne bih prigrlila tresnje i sladoledcice 😀

    2. Probala ja i sa blitvom i mladim lukom. Može svašta da se stavi. A što se slatkog tiče, probajte da izgurate makar mesec dana.

  4. Upravo mi se peku ,umesto kisele vode sam stavila jogurt.Videla sam da se ne preporučuje konzumacija jogurta samo kiselog mleka,ali pošto nisam potpuno na hrono ishrani već neka kombinacija ,ovaj recept mi se mnogo svideo 🙂

  5. Tikvice obožavam i sve sa njima. Jedan mali problem imam. Skoro sve se peče u rerni,.Malo ograničenje imam u struji pa pečem u tavi na plinu. Isto su jako ukusne .Ana ,hvala na divnim receptima.Šta bi mi bez Vas?

    1. Ja pečem dosta stvari u rerni jer se tako dodaje manje masnoće. A i lakše je, jer ne morate da stojite pored šporeta. Ali skoro svaki ovakav recept može da se prevede i na tiganj.

  6. Pravila sam i bile su ukusne ali uopste nisu narasle. Zapravo, vise su izgledale kao pljoske…. 🙁

    1. Moguće da vam je prašak za pecivo izlapeo. Mada one nisu loše ni kao pljoske. Kada se peku u tiganju, tako izgledaju.

  7. Pustila sam ih duze od 20 min, i dalje su vlazniji ali predpostavljam da je zbog tikvica. Sad su fini .Hvala Vaaaam. Pozdraaav

  8. Odličan recept. Toliko inspiracije za kuhanje Ana, sve pohvale. Dok čekam da se ispeku jer ih pripremam za doručak, voda mi na usta ide. Mljac.

Ostavite komentar