Uštipci sa tikvicama i sirom

20/09/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Čim vidite da u naslovu piše uštipci, znajte da je u pitanju bilo čišćenje frižidera pod parolom “snađi se za doručak”. A ima i tih dana kada frižider ne mora da se čisti, ali mi se ne sprema ništa što iziskuje više od pet minuta za pripremu. Pa su tako nastali i ovi uštipci. U frižideru je bilo pola manje tikvice, zaostale od neke večere, i parče livanjskog sira, koje nisam dobro upakovala i koje se stvrdnulo kao parmezan. Imam običaj da nešto na brzinu tutnem pa posle čupam kosu što nisam proverila da li sam lepo upakovala.

Mere su otprilike:

  • 50 gr tikvice
  • 50 gr sira
  • 2 manja jaja
  • 2 kašike ovsenog brašna
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat belog luka u prahu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera

Tikvice izrendajte i ocedite ih od vode. Na najsitnije rende izrendajte i sir.

Prvo umutite jaja, lepo penasto. Zatim dodajte so, beli luk u prahu i brašno. Na kraju stavite jednu kašiku maslinovog ulja, tikvice i sir. Sve lepo promešajte. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja i putera. I vodite računa da temperatura ne bude jaka da puter ne izgori. Kašikom vadite smesu u tiganj. Od ove količine sam dobila šest uštipaka. Dovoljno za jednu osobu. Ako pravite za više ljudi, proporcionalno povećajte mere.

Nisam u restrikciji pa često jedem tvrd sir. Ukoliko želite da ga izbegnete, sir možete potpuno da izostavite ili da stavite svežu mocarelu. To će tada biti komplikovano jelo za restrikciju ali i to može ponekad.

Često pravim uštipke samo sa jajima i tikvicama, brašnom naravno. A onda, kada želim da se častim za doručak, uz njih jedem dimljenog lososa. Slažu se pakleno dobro.

Zato je i lepo izaći iz restrikcije, mnogo manje strogih pravila postoji, a nećete se ugojiti ako jedete pametno. A ima i onih koji su van restrikcije mršavili čak više. Ničega se ne treba držati kao pijan plota, već istraživati, probati, pratiti sebe i svoj organizam.

Prijatno!Ostavite komentar